Tσίπρας: Τελευταία επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα - Γιούνκερ: Στις 20 Αυγούστου γυρνάτε σελίδα

Tσίπρας: Τελευταία επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα - Γιούνκερ: Στις 20 Αυγούστου γυρνάτε σελίδα

Με τη φράση «συμφωνήσαμε ότι θα είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτή η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος.

«Το διαβατήριο γι' αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη.

«Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης - θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», επεσήμανε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον επικεφαλής της Κομισιόν συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο ίδιος,

«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί» .

«Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΕΕ.

«Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση-κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ- αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και την εμμονή των θεσμών σε νέα μέτρα λιτότητας.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας, είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιούνκερ: Θα είμαι γρήγορος, κάνει ζέστη

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του αστειευόμενος: «Θα είμαι πιο γρήγορος από τον πρωθυπουργό, έχω να μιλήσω και στη Βουλή και κάνει και ζέστη».

Όπως είπε, «στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας. Μαζί θα γυρίσουμε την σελίδα των τελευταίων δύσκολων χρόνων. Να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση, όσο γρηγορότρερα, τόσο καλύτερα. Να προχωρήσουμε στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους.  Να σεβαστούν όλα τα κράτη τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι τα νέα είναι καλά και ότι «είναι εξαιρετικές οι επιδόσεις της Ελλάδας και οι θυσίες των Ελλήνων. Η ανάπτυξη επέστρεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας. Θέλουμε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει προληπτική γραμμή».

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της Κομισιόν προσήλθε στο Μαξίμου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα σκαλοπάτια του Μεγάρου, για να προχωρήσουν εν συνεχεία στο κτίριο για την έναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».

«Έχουμε τόσα πράγματα να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντοτε εξαιρετική», είπε, επίσης, ο πρωθυπουργός.

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε, «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα».

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, ανέκαθεν έμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Η Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης. Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου. Κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έπραξα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και συνέχισε λέγοντας: «η συμβολή σας αποδεικνύει το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη. Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα υπερασπιστήκατε στην ουσία τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης αλλά και η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα