Καμπανάκι Βίτσα:Τεράστια η αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο

Καμπανάκι Βίτσα:Τεράστια η αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο

Την έντονη ανησυχία του για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας εξέφρασε από τη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, εστιάζοντας την προσοχή του στον Έβρο απ’ όπου όπως είπε χαρακτηριστικά η αύξηση είναι «τεράστια» με αποτέλεσμα να γεμίζουν πολύ γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι συνολικά στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 εισήλθαν 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αποκάλυψε ότι οι ροές αυξήθηκαν ραγδαία μετά τη Σύνοδο της Βάρνας.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τον κο Βίτσα μόνο τον Απρίλιο οπότε και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο εισήλθαν στη χώρα μας 2.700 άτομα εκ των οποίων οι 340 μόλις σήμερα το πρωί.

Εξ αυτού του λόγου ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κέντρου «τρανζίσιον» όπου θα καταγράφονται άμεσα οι νέες είσοδοι και θα γίνεται πιο γρήγορα η κατανομή τους σε κέντρα φιλοξενίας, αφού όπως αποκάλυψε ο κος Βίτσας αυτή τη στιγμή 1.000 άτομα κρατούνται ακόμη από την αστυνομία στην περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση της καταγραφής τους και άλλοι περίπου 350 περιμένουν στο φυλάκιο του Έβρου.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα νησιά του Αιγαίου όπου μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι εκ των οποίων οι 1.189 στη Μυτιλήνη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, ενώ στο νησί μόνο σήμερα το πρωί εισήλθαν 206 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η δε αύξηση άρχισε να μεγαλώνει περισσότερο μετά τη Σύνοδο της Βάρνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον κο Βίτσα ενώ ο μέσος όρων νέων εισόδων ημερησίως:

- το 2017 ήταν 54

- το πρώτο δίμηνο του 2018 αυξήθηκε στις 62 με 66 την ημέρα

- μετά τη Βάρνα σε 126 ημερησίως

- και τις τελευταίες ημέρες περίπου σε 200.

«Αυτά για να έχετε μία εικόνα ότι πλέον έχουμε μία τάση αυξητική. Δεν με τρομάζει με ανησυχεί. Δεν με τρομάζει όσον αφορά στα νησιά γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως επέμεινε, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν σχέδιο αντιμετώπισης και μάλιστα τόσο για την αυξητική τάση των ροών όσο και για το ενδεχόμενο αλματώδους αύξησης των ροών, καλώντας μάλιστα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε διάλογο το επόμενο διάστημα για κατάθεση προτάσεων με στόχο την οριστικοποίησή τους.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα