Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τις γαλλικές φρεγάτες

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τις γαλλικές φρεγάτες

Θέτοντας τέσσερα καίρια ερωτήματα σχολίασε η Νέα Δημοκρατία την εξαγγελία της κυβέρνησης για μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία, ενώ παρέθεσε και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το 2013, όταν η ΝΔ είχε προτείνει αντίστοιχη συμφωνία.

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ότι η πρόταση της ΝΔ “υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες” και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες “ακατάλληλες” για το Αιγαίο.

Πάντως, η Πειραιώς  τονίζει, ότι εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα είναι μία θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας.

Η απάντηση του Μαξίμου

Την άμεση αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε η ανακοίνωση της ΝΔ, σημειώνοντας πως «καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού «η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών».

Τα 4 ερωτήματα της ΝΔ

Σύμφωνα με την ΝΔ, "η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας, καθώς υπάρχουν τέσσερα εύλογα ερωτήματα:

«1. Ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι αυτής της συμφωνίας και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών;

2. Γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων;

3. Είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και γιατί επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη;

4. Τελευταίο και σημαντικότερο: Tι άλλαξε, άραγε, από το 2013, όταν ο κ. Τσίπρας κατήγγειλλε μια ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι “υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες” και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες “ακατάλληλες” για το Αιγαίο;

Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής".

«Ρουκέτες» από Λοβέρδο

Εν τω μεταξύ, «ρουκέτες» κατά της κυβέρνησης για τη χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, εκτόξευσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας τυχοδιωκτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση κι άλλα κάνει ως κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

«Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε  με ποιους έχουμε να κάνουμε είναι και η ενοικίαση φρεγατών. Άκουσα τον κ. Κουβέλη να λέει ότι είναι ορθή ενέργεια. Όμως ο κ. Τσίπρας σε ομιλία το 2013 θεωρούσε απαράδεκτο να νοικιάζουμε φρεγάτες και χαρακτήριζε ακατάλληλες τις συγκεκριμένες. Είστε αλλοπρόσαλλοι τυχοδιώκτες. Ακατάλληλες οι γαλλικές φρεγάτες και η ενοικίασή τους το 2013. Κατάλληλες και απαραίτητες σήμερα», είπε

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα