Βροχή δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη κατά της Άγκυρας για τα περί "τουρκικών Ιμίων"

Βροχή δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη κατά της Άγκυρας με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στο νέο παραλήρημα της γειτονικής χώρας επισημαίνοντας πώς «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς.

Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητα».

«Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως «μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει, το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία»

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να εξελίσσεται σε διεθνή ταραξία στην περιοχή, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον realfm 97,8 και επισήμανε πως «Εφευρίσκουν διάφορα για να θέσουν θέματα. Είναι μια αδιέξοδη τακτική, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά την Τουρκία. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πρέπει να το καταλάβει αυτό η Τουρκία».

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα τόνισε ότι «καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη σημερινή συγκυρία και την κατάσταση με την Τουρκία, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για μας η κατάσταση χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, την αποφυγή έντασης και από τις επαφές που έχω με την ελληνική διπλωματία παρατηρώ μια σοβαρή προσπάθεια ως προς την αποκλιμάκωση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα