Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά», τόνισε, μεταξύ άλλων, «Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, μπορεί να απειλεί όσο θέλει, μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει, το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που καλώς ή κακώς η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει. Θα ήταν προτιμότερο για την Τουρκία, θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή, θα ήταν προτιμότερο για την ασφάλεια όλων να προχωρήσει σε μία αποκλιμάκωση. Ούτως ή άλλως αυτή η πολιτική των διαρκών προκλήσεων, της διαρκούς επιθετικότητας, της όξυνσης, της κλιμάκωσης δεν την έχει βοηθήσει».

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλη αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της έχει πάει και πάρα πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή αντί να κερδίζει έδαφος στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Και αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ.Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και τις προκλητικές δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι έγινε υποστολή της ελληνικής σημαίας στη  νησίδα Ανθρωποφάς. Ο κ. Τζανακόπουλος  είπε με έμφαση ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει».  «Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε.

Η Τουρκία, είπε ακόμα ο κ.Τζανακόπουλος, πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα στο Αιγαίο, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της.  Για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». Καλό θα ήταν, είπε, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά.

Για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε : «Αντέδρασαν όπως αντέδρασαν γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι. Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους».

Τουρκικό θράσος: Τα Ίμια είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας!

Επιμένει η Άγκυρα: Κατεβάσαμε την σημαία από βραχονησίδα

ΕΕ: Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανικός τύπος: Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο μπορεί να κλιμακωθεί σε θερμό επεισόδιο

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα