Κουβέλης: Μία αναχαίτιση μπορεί εύκολα να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο

Μία αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης. «Εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητα από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλιντιρίμ, για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις», ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας».

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», υπογράμμισε πως «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του. Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την "είδηση" αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι' αυτούς».

Πρόκειται για «μια επιλογή κλιμακούμενης έντασης» και «αμήχανες εκδηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

«Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απέκλεισε το «οποιοδήποτε παζάρι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Όπως είπε, «η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς».

Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης σημείωσε αναφορικά με το χρόνο επιστροφή τους: «δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω εκτίμηση, γιατί δεν μπορώ να εκτιμήσω τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Κρατούνται χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο. Η χρονοτριβή που επιλέγεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία εξυπηρετεί και την ένταξη αυτού του ζητήματος στην ένταση που επιδιώκει η Τουρκία» είπε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε ότι «διεκδικώ να είναι όχι μακρύς ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές».

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

«

 

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: