Κοτζιάς προς Ζάεφ: Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συνεντεύξεις

Κοτζιάς προς Ζάεφ: Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συνεντεύξεις

Οι ηγέτες της ΠΓΔΜ οφείλουν να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων, διαμήνυσε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Αφορμή ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και επακόλουθη αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι τα δύο κυριότερα αιτήματα της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιδείξει «σοβαρότητα» και να αποδεχτεί μέθοδο που θα οδηγήσει σε λύση.

Τόνισε πως ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την προβληματική στάση των σκοπιανών ηγετών, ενώ επί τάπητος βρέθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων με την Αλβανία.

Ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Τουρκία και τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, με δεδομένο ότι το θέμα δεν αποτελούσε μέρος της ατζέντας στο Λουξεμβούργο.

Σημείωσε ωστόσο αιχμηρά ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συρία, ζήτησε να καταδικαστεί και η τουρκική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν. «Πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια [...] Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό, είπε.

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα