Για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup έκανε λόγο ο Τζανακόπουλος

Για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup έκανε λόγο ο Τζανακόπουλος

Αποφεύγοντας να μιλήσει για συμφωνία - πακέτο, όρο τον οποίο χρησιμοποιούσε συνέχεια η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, κάνοντας λόγο για επιδίωξη μίας «καταρχήν συμφωνίας» με τους δανειστές στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, η «καταρχήν συμφωνία» θα αφορά στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά τον προσδιορισμό της μορφής που θα έχει η μεταπρογραμματική εποπτεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης».

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς οι οποίοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα «συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό».

«Κατέρρευσε το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ.»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά τους τελευταίους μήνες και παρά την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που κινούνται μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 2006 ήταν πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησαν τη δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής, πράγμα που θα συνεπαγόταν και ένα τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι σε ένα «κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας» αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο, για να τονίσει όμως ότι «για άλλη μια φορά το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, όταν η Ν.Δ. προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και στις δημοσιονομικές προβλέψεις τους για το 2016 και για το 2017, προβλέποντας ενεργοποίηση του «κόφτη».

«Τελικά όχι μόνο διαψεύστηκαν με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους αλλά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε.

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή «εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα», για να τονίσει ότι «η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό με τις βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Φούρνων, αναφέροντας πως «η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

 

efsyn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα