Αβραμόπουλος: Διεθνής συνεργασία για λύση στη Συρία

Οι εικόνες από τις χημικές επιθέσεις στη Συρία ήταν απαράδεκτες. Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη διεθνώς, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Η απάντηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας αλλάζει τα δεδομένα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση" τονίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτροπος Μετανάστευσης-Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει πως "πέρα από τα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα, θεωρώ ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί για μια βιώσιμη πολιτική λύση".

Σημειώνει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε μια προνομιακή αλλά και ευαίσθητη γεωγραφική θέση, στις παρυφές του γεωπολιτικού τόξου αστάθειας", οποία οφείλεται "σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες", και αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσφυγικές πιέσεις, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έχει πάρει τα μέτρα της" ενώ διαβεβαιώνει ότι "συνεχίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειες το σχήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί". Παράλληλα εκφράζει την ευχή ότι "δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειληθεί αυτό το σχήμα".

Ερωτηθείς "ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της", ο αρμόδιος επίτροπος σημειώνει αφενός ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη" και αφετέρου υπογραμμίζει ότι "υπάρχει στήριξη από όλους τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και γίνεται, πάντα, ανάλυση και εκτίμηση της πιθανής ανάγκης ενίσχυσης".

Επισημαίνει επίσης ότι "θα ήταν μια σημαντική θετική κίνηση να επιστραφούν οι δυο στρατιώτες στην Ελλάδα. Θα ήταν ένα καλό σημάδι που θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών" και τονίζει: "Προς όφελος της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή, πρέπει να βρεθούν τρόποι εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων".

Αναφερόμενος στις τυχόν επιπτώσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από την συνεχώς αυξανόμενη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι "η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν". Σημειώνει ότι "είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον", ενώ "είναι επίσης απαραίτητο να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στις επιστροφές αλλά και την επανεγκατάσταση".

Τέλος, μιλώντας για την ενίσχυση του φαινομένου της Ακροδεξιάς, σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του "Αντι-Ισλάμ" κλίματος, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας" και τονίζει ότι "είναι δέσμευση όλων να μην επιστρέψουμε στις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος".

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Επίτροπε, η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενες έως και επικίνδυνες εξελίξεις. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην προσφυγική κρίση ιδίως για την Ελλάδα;

Η ένταση στη Συρία, η αστάθεια και η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μας ανησυχεί και μας προβληματίζει σε πολλά επίπεδα.

Οι εικόνες από τις χημικές επιθέσεις στη Συρία ήταν απαράδεκτες. Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη διεθνώς, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Η απάντηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας αλλάζει τα δεδομένα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Πέρα από τα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα, θεωρώ ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί για μια βιώσιμη πολιτική λύση. Ο λαός της Συρίας έχει αρκετά υποφέρει -αλλά και η διατηρούμενη πολύχρονη ένταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

H λύση πρέπει να είναι πολιτική και βιώσιμη.

Η Ελλάδα τώρα, βρίσκεται σε μια προνομιακή αλλά και ευαίσθητη γεωγραφική θέση, στις παρυφές του γεωπολιτικού τόξου αστάθειας. Αυτή η παρατεταμένη αστάθεια οφείλεται σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Κατά περιόδους η ένταση αυξάνεται, όπως παρατηρούμε με τη τελευταία κλιμάκωση.

Για τις προσφυγικές πιέσεις ειδικότερα, έχουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάρει τα μέτρα μας και συνεχίζοντας αλλά και εντείνοντας τις προσπάθειες μας το σχήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κλιμάκωση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειληθεί αυτό το σχήμα.

Ποια μετρά πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση και τι χρειάζεται να γίνει άμεσα ώστε να προστατεύουν τα σύνορά μας;

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που ήταν στην αρχή του πρώτου μεγάλου κύματος προσφυγικής κρίσης. Σας θυμίζω ότι υπάρχει στήριξη από όλους τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και γίνεται πάντα ανάλυση και εκτίμηση της πιθανής ανάγκης ενίσχυσης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές αλλαγές επιχειρησιακής δράσης των διακινητών.

Είναι επίσης απαραίτητο να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στις επιστροφές αλλά και την επανεγκατάσταση από όλα τα κράτη-μέλη προσφύγων από τη Τουρκία -φυσικά και από τις άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Τι θα σημάνει, για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η ολοένα και αυξανομένη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Η Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας ισχύει και δεν επηρεάστηκε ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν. Μη ξεχνάμε δε ότι η Τουρκία φιλοξενεί στην επικράτειά της πάνω από 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι αφίξεις έχουν στο σύνολο τους πέσει κάθετα, αν και παρατηρούμε αυξομειώσεις και είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Γι΄ αυτό τόνισα ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εφαρμογή της Δήλωσης: για να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές ότι όσοι εισέρχονται παράτυπα θα επιστρέφονται.

Είναι αλήθεια ότι γενικά οι ευρω-τουρκικές σχέσεις έχουν περάσει διάφορα στάδια τα τελευταία δυο χρόνια. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον.

Αυτό που έχει σημασία είναι, το συντομότερο δυνατό, να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που τον τελευταίο καιρό έχουν εκδηλωθεί στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.

Θυμίζω ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Ελλάδα και η Τουρκία να έρθουν η μια πιο κοντά στην άλλη. Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας που για μια περίοδο έδινε θετικά αποτελέσματα.

Το περιστατικό αυτό με τους δυο στρατιώτες, που κατά λάθος πέρασαν στην τουρκική πλευρά, σε μια περιοχή χωρίς ξεκάθαρες σημάνσεις συνόρων έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και ήταν θέμα μιας απλής επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για να διευθετηθεί. Έχει λάβει αυτό το θέμα δυσανάλογες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχει. Θα ήταν επομένως μια σημαντική θετική κίνηση να επιστραφούν οι δυο αυτοί στρατιώτες στις οικογένειες τους και στην Ελλάδα. Θα ήταν ένα καλό σημάδι που θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών.

Συγκλονισμένος και εγώ από τον θάνατο του Έλληνα σμηναγού, του Γιώργου Μπαλταδώρου, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά -ως πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης- την πραγματικά εθνική και ηρωική αποστολή των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι οι άγγελοι φρουροί της Ελλάδος. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι όσο λιγότερη ένταση και περισσότερη συνεννόηση υπάρχει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για ατυχήματα. Βέβαια το επίσημο πόρισμα δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Αλλά εκτιμώ ότι προς όφελος της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή, πρέπει να βρεθούν τρόποι εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων".

Με το κλίμα όπως διαμορφώνεται αυξάνονται, δυστυχώς, και οι αντι- Ισλάμ φωνές ενισχύοντας την Ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει, κατά τη γνώμη σας η έξαρση αυτού του φαινόμενου;

Όπως έχω ξαναπεί, οι δυο παράλληλες κρίσεις, η μεταναστευτική και αυτή της εσωτερικής μας ασφάλειας με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, είχαν πολλαπλές συνέπειες. Από τη μια αποτέλεσαν την αφορμή να αναγνωρίσουν τα Κράτη-Μέλη την ανάγκη της εφαρμογής της πολιτικής που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, βασισμένες στις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, για τις κοινές μας προκλήσεις.

Από την άλλη, αυτές οι ίδιες οι κοινές μας αρχές επάνω στις οποίες βασίζεται το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, τίθενται σε αμφισβήτηση. Δυστυχώς, έχουμε πλέον εξοικειωθεί με την άνοδο της λαϊκιστικής και εθνικιστικής ρητορικής και του αντίκτυπου που έχει στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά φαινόμενα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε επάνω στις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, καθώς και στη δέσμευση μας να μην επιστρέψουμε στις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος μας.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα του παρελθόντος με ενότητα και εμπιστοσύνη.

Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε ηγέτες με πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Τη Πέμπτη, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα από τα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων σε επιδοτούμενα διαμερίσματα και εξήρα τους δημάρχους αυτούς που ενάντια στις φωνές λαϊκισμού και ξενοφοβίας εφαρμόζουν προγράμματα που με την επιτυχία τους αποδεικνύονται επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και αντάξια των ανθρωπιστικών αρχών και του πολιτισμού της χώρας μας και της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα