Επιστολή Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Επιστολή Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Επιστολή σε Αθήνα και Σκόπια έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς πριν από την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στην Οχρίδα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο ειδικός διαμεσολαβητής έχει καταγράψει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο χωρών όπως αυτά εκφράστηκαν από τους δύο υπουργούς κατά την κοινή συνάντηση των τριών, στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου.

Η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη ενώ οι δύο υπουργοί αναμένεται να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που τους έχει δοθεί από τον ειδικό διαμεσολαβητή και που θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί έως την επόμενη κοινή τους συνάντηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διπλωματικό γραφείο του Νίκου Κοτζιά επικοινώνησε με τον Μάθιου Νίμιτς και εξέφρασε τη διαφωνία της Αθήνας με ορισμένα σημεία της επιστολής, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να επιτύχει το ανώτατο δυνατό στη διαπραγμάτευση της Οχρίδας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η περιοδεία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στα Βαλκάνια. Σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς έχει επαφές στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην συνέχεια ο Έλληνας ΥΕΞ θα μεταβεί στην Οχρίδα, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ και νέα συνάντηση το πρωί της Πέμπτης, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ανοιχτών θεμάτων που σχετίζονται με το “ονοματολογικό” με έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα