Τσίπρας: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν. Δώστε μας πίσω τους 2 Έλληνες

Τσίπρας: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν. Δώστε μας πίσω τους 2 Έλληνες

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβόμαστε κανέναν. Και καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης διότι δεν οδηγεί πουθενά. Όταν κάποιος έχει προβλήματα στο δικό του το σπίτι, το χειρότερο είναι να τα βάζει με τον γείτονά του. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ας αφήσουν, λοιπόν, τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό, σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Γιατί θέλω να το επαναλάβω, είναι άδικο να κρατούνται. Όπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες, που κάνοντας περιπολία, πέρασαν για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να πράξει το ίδιο, να επισπευστούν οι δικονομικές διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι μία κίνηση η οποία θα την περιμένουμε, θα κάνουμε υπομονή, δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

«Να μην υπάρξει εφησυχασμός στην κυβέρνηση»

Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να μη χάσει τη στοχοπροσήλωσή της και να μην υπάρξει εφησυχασμός, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» σημείωσε ο ίδιος.

«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής είναι μια τελειωμένη συζήτηση»

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Καμπανάκι στους υπουργούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα.

«Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού», δήλωσε ο κ.Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Γιλντιρίμ σε ΕΕ: Θα έπρεπε να μας λέγατε ευχαριστώ

Τουρκικό F-16 σε χαμηλή πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα