Σκοπιανό: Η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Νέο όνομα στο τραπέζι

Σκοπιανό: Η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Νέο όνομα στο τραπέζι

Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά και τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική για λύση του ονόματος της γείτονος χώρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη την Παρασκευή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι «ανοιχτός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ» ενώ την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός ομόλογος του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό, ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς: Υπάρχει πρόοδος

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Βιέννη.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπήρξε παράλληλη συνάντηση διπλωματών που εξέτασαν και εξετάζουν πιο ειδικά και διφορούμενα ζητήματα της προωθούμενης συμφωνίας των δυο χωρών.

Η σειρά των συναντήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος, τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, τόνισε στη δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Eίμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ντιμιτρόφ: Προκύπτουν νέες δυσκολίες

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων

ΝΔ: Η κυβέρνηση αναζητά συνενόχους για τη διαφαινόμενη αποτυχία της

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις επαφές του κ. Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να ενημερώσει τα κόμματα και ψάχνει συνενόχους για τη διαφαινόμενη διπλωματική της αποτυχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση.

Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».

ΥΠΕΞ: Σκόπιμη προβοκάτσια από ελληνικό ΜΜΕ για το Σκοπιανό

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα