Economist: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι για τον Αλέξη Τσίπρα

Economist: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος να πλησιάζει και την οικονομία να ανακάμπτει, έστω και υποτονικά, όμως οι εσωτερικές πιέσεις ολοένα και αυξάνονται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist, καταγράφοντας τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του ο πρωθυπουργός τους επόμενους μήνες και προβλέποντας ότι θα έχει ένα “δύσκολο καλοκαίρι”.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω των διαφωνιών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και για τους χειρισμούς στ6α ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, το αφήγημα του success story της οικονομίας κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 διαμορφώθηκε στο 1,4%, έναντι πρόβλεψης για 2,5%, και ο φετινός στόχος ήδη έχει μειωθεί σε περίπου 2%, ενώ οι ελπίδες για “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα μοιάζουν μη ρεαλιστικές, κατά τον Economist. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί να μειώσει το αφορολόγητο και να περικόψει εκ νέου συντάξεις το 2019, ενώ η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί τον Ιούνιο για την ελάφρυνση του χρέους θα συνοδεύεται από όρους για να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

“Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα περιορίσει τις απώλειές του και θα προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησής του. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία προηγείται με δέκα μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Το αν η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία εξαρτάται από το πόσους ψηφοφόρους μπορούν να αποσπάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα μικρότερα κόμματα”, σημειώνει ο Economist, προσθέτοντας: “Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι ο επικεφαλής τους δεν τα παρατά και ότι υπάρχει ακόμα άφθονος χρόνος για να επιστρέψουν οι απογοητευμένοι αριστεροί ψηφοφόροι”.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα