Σκοπιανό: Ως Δημοκρατία της Μακεδονίας υποδέχτηκαν τον Κοτζιά

Σκοπιανό: Ως Δημοκρατία της Μακεδονίας υποδέχτηκαν τον Κοτζιά

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.  Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι στο επίσημο πρόγραμμα υπάρχει η αναφορά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κάτι που ανάγκασε την  ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στα Σκόπια, Στεφανία Μουρελάτου, πάνω από από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να ζητήσει να μπει σφραγίδα με τη φράση «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ«

Χθες το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα μετά από 10 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η σημειολογία έχει τη δική της σημασία, δεν αρκεί βεβαίως για να λύσει ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Ο σημερινός μαραθώνιος συναντήσεων που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με την πολιτική ηγεσία της γείτονος θα δείξουν εν πολλοίς εάν η αισιοδοξία που εξέφραζαν οι δύο πλευρές όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν ή όχι δικαιολογημένη. Η πίεση του διεθνούς παράγοντα για ταχεία επίλυση του ζητήματος, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο της ευρωατλαντικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, φαίνεται να εντείνεται την τελευταία περίοδο, προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού παράγοντα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η ρωσική κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς να υπενθυμίσει στη σκοπιανή κυβέρνηση τις... «αρνητικές επιπτώσεις» από την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση ρώσου αξιωματούχου με τον σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά τόνισε ότι «τα σχέδια εισόδου της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και στις διμερείς σχέσεις». Την ίδια στιγμή, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ.Κοτζιά, το νέο ορόσημο για το Σκοπιανό έχει ήδη οριστεί. Το νέο ραντεβού θα γίνει στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τη διαιτησία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Τα δύο προσχέδια

Σε αυτό το κλίμα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις δύο -όπως απεδείχθη τελικώς- προσχέδια συμφωνίας για τα όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σημειώνεται ότι  ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά θα ήταν εκείνη που θα συνέτασσε το προσχέδιο συμφωνίας και κατόπιν η πλευρά των Σκοπίων θα τοποθετείτο με τις παρατηρήσεις, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι δύο κείμενα. Το πρώτο είναι εκείνο που συνέταξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το άλλο εκείνο που καταρτίστηκε από τον κ. Ντιμιτροφ.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο θέμα της ονομασίας, όπου και προκρίνεται το «Gorna Macedonija», αμετάφραστο. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος καθώς το θέμα της σύνδεσης της ταυτότητας και της γλώσσας με τη νέα ονομασία. Από την πλευρά της η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια «σαλαμοποίηση» αλλά λύση πακέτο που θα απαντά στα επτά κεφάλαια που συμπεριέλαβε στο δικό της σχέδιο συμφωνίας. Αυτά είναι: Τα κεφάλαια που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επτά: 1. Ονομασία, 2. Εύρος χρήσης, 3. Γλώσσα, 4. Ταυτότητα, 5. Εμπορικές χρήσεις, 6. Ακρωνύμια, 7. Συντμήσεις.

Η στάση Ντιμιτρόφ και ο Καμμένος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση στην Αθήνα έκαναν οι τελευταίες διαρροές του υπουργού Εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ, στις οποίες φέρεται να δηλώνει ότι ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις ισοδυναμούν με παραλογισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντιμιτρόφ φαίνεται να υιοθετεί ορισμένες φορές σκληρότερη στάση από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζάεφ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση μιας διαπραγματευτικής κατανομής ρόλων αλλά και στο πλαίσιο των προσωπικών φιλοδοξιών και του διακριτού ρόλου που επιδιώξει να έχει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Τα εσωκομματικά ζητήματα δεν αφορούν βεβαίως μόνο τη γειτονική χώρα αλλά και την κυβέρνηση, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες και παρά την ανανέωση των πολιτικών όρκων της συγκυβέρνησης, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν συναινεί στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Κοτζιά

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση  των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

 


thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα