Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν με έμφαση στη στάση της Τουρκίας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του.

Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας.

Την είδηση για το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετέδωσε η δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα με ανάρτησή της στο twitter.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο η ελληνική πλευρά φέρεται να προσβλέπει σε παρέμβαση της Μόσχας και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άμεση απελευθέρωση και την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Η ΕΕ καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε αυστηρό τόνο, καταδικάζουν τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε μια αναφορά στις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία γύρω από τις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου και στην κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για την Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλυνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα