Αποκάλυψη Κοτζιά: Η Μέρκελ παρενέβη στον Ερντογάν για τους Ελλήνες στρατιωτικούς

Αποκάλυψη Κοτζιά: Η Μέρκελ παρενέβη στον Ερντογάν για τους Ελλήνες στρατιωτικούς

Τα μέλη κράτη της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά το πέρας του σημερινού (Δευτέρα) Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ότι «έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός είπε: «Σήμερα είχαμε Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Ξεκινήσαμε με μια πρωινή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία.

Κάναμε, πρόσθεσε ο υπουργός, μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στα εσωτερικά αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά. Κάναμε μία κουβέντα με την υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και το διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης».

Στη θέση του περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών, στις οποίες αντιδρούν πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε τη Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της δίκης του για τη δήλωση «λιντσάρετε τον Πάχτα» για την οποία αθωώθηκε.

«Θέση των ΑΝΕΛ είναι δεν δεχόμαστε καμία λύση που θα περιέχει τον όρο ‘’Μακεδονία’’. Oυτε Βόρεια, ούτε νότια ούτε δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική η Μακεδονία που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» είπε εξάλλου ο υπουργός Άμυνας.

Ορατός στο μεταξύ είναι ο κίνδυνος η έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη, και στην Άγκυρα, για τη μη έκδοση των Tούρκων να επηρεάσει όχι μόνο την τύχη των δύο στρατιωτικών, αλλά και να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της προκλητικότητας της γείτονος.

Για αξιοπρεπή λύση στο ονοματολογικό, που θα σέβεται θέματα ταυτότητας, μίλησε τη Δευτέρα ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια και τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - (ΣΗΜΕΡΑ)(ΣΚΑΪ 19.3.2018)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΡΤ 15.3.18 - Υπό κράτηση όλο τον Μάρτιο οι Έλληνες στρατιωτικοί

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα