ΕΔΕ για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς. Παρέμβαση ΟΗΕ ζήτησε ο Τσίπρας

Τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε τη μεσολάβησή του προκειμένου να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο κάλεσε ενορκη διοικητικη εξεταση για το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να διαμηνύσει στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για «ταχεία και θετική» έκβαση της υπόθεσης.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Η επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ ήρθε μία ημέρα μετά την απόρριψη της αίτησης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γκουτέρες επιβεβαίωσε  με ανακοίνωση το Μαξίμου. «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο  αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Παράλληλα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέμβει όσο η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές και υπογραμμίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην εξελιχθεί το θέμα σε διπλωματικό επεισόδιο.

ΕΔΕ από το Πεντάγωνο για το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς διέταξε το Πεντάγωνο με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Όπως ανέφερε ο ALPHA, θα συγκεντρωθούν στοιχεία και μαρτυρίες από όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, τρέχει μια σημαντική έρευνα με τη συνδρομή της ΕΥΠ. Ερευνούν τα τρία κινητά των δύο στρατιωτικών για να εντοπίσουν το στίγμα τους από τη στιγμή που τα πήραν στα χέρια τους και ξεκίνησαν τις περιπολίες μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν, αλλά και μετά . Πότε δηλαδή απενεργοποιήθηκαν και αν ενεργοποιήθηκαν ξανά. Στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να δώσουν σημαντικές απαντήσεις και επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.

Λένε επίσης πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεταβεί στην Τουρκία τεχνικός πραγματογνώμονας από την πλευρά της Ελλάδας, για να λάβει μέρος στην έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια της Άγκυρα και αφορά στα κινητά.

Σύμφωνα με τον ALPHA, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικρατεί ανησυχία αλλά και δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δύο στρατιωτικών. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα καταλάβει στο τέλος πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο.

«Αν είχαν βρει κάτι επιλήψιμο στα κινητά είναι βέβαιο ότι από την πρώτη στιγμή θα το έκαναν σημαία. Θα το έδιναν στα δικά τους Μέσα για να κατηγορήσουν τόσο τους ίδιους όσο και το ελληνικό κράτος» έλεγε πριν από λίγο ανώτατη στρατιωτική πηγή.

«Δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες προβλέψεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτίμησε το πρωί της Δευτέρας ότι η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί σε «διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ», αν και επισήμανε πως δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες προβλέψεις. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

«Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθεί σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα διαρκέσει επ΄αόριστον. Σε  αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη. Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση γίνεται», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ευχολόγια από την ΕΕ

H Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκέστηκε να δηλώσει πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και κάλεσε γενικά και αόριστα την Τουρκία να διατηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ενώ ζήτησε να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις.

«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ΕΕ τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, την άνοιξη του 2018».

Είχε προηγηθεί η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να πάρει θέσει και να ξεκαθαρίσει ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει για να διευθετηθεί σύντομα το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται «α λα καρτ».

Την ίδια στάση με τη Μογκερίνι κράτησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που δήλωσε επίσης γενικά και αόριστα πως περιμένουν θετική εξέλιξη. «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Έπεσε στο κενό η έκκληση Καμμένου

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε καλέσει την ΕΕ να πάρει θέση για την κράτηση των στρατιωτικών, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση «αφορά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

«Έχουμε  τα διεθνή ερείσματα να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε από τη Σύμη ότι «η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατο κάθε ισχυρισμό περί «κατασκοπείας» των Ελλήνων στρατιωτικών.

Κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς «έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει» και υποστήριξε πως η Τουρκία δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν η Ελλάδα έχει τα διεθνή ερείσματα και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι, το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα, αλλά και την ισχύ να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Καμμένος: Θέμα και της Ε.Ε. η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη παραμένουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Cyprus

thepressproject

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ