Πρόταση νόμου από τους ΑΝΕΛ για την ευθύνη υπουργών

Πρόταση νόμου από τους ΑΝΕΛ για την ευθύνη υπουργών

Χθες συνυπέγραφαν το αίτημα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την ΝOVARTIS με το οποίο οι βουλευτές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης του αδικήματος της δωροληψίας για τους «δέκα»  από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σήμερα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία ζητούν στο εξής τα μέλη της κυβέρνησης να μην απαλλάσσαονται από την κατηγορία αυτή και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

Με την πρωτοβουλία ωστόσο αυτή συνηγορούν ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εντάσσεται στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατά συνέπεια έχει παραγραφεί.

Οι ίδιοι πάντως παραδέχονται ότι για να υπάρξει τέτοιου είδους ρύθμιση θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

Ακολουθεί η πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Τροποποίηση του ν.3126/2003 ( ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Καθώς η  παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών ορίζει τα εξής :

«1. πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού από το κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο,ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή.»

Προτείνεται τα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στην παράγραφο 1 του αρθ. 1 του ν.3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) προστίθεται εδάφιο:

«Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 Π.Κ. τελούμενο από μέλος

της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ΄ κείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του.»

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2018

 

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: