Βόμβα Κοντονή: Ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι για το πραξικόπημα

Βόμβα Κοντονή: Ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι για το πραξικόπημα

Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, για το πραξικόπημα, αν το ζητήσει η Τουρκία
Μεγάλη ανατροπή στα δεδομένα για την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, το ενδεχόμενο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να δικαστούν στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Κοντονής η Κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο στη περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ του νόμου, να δικαστούν στην Ελλάδα δηλαδή για αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας  η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής.

Κατά πολλούς είναι σαφής ο διαχωρισμός του ζητήματος του ασύλου με τα πιθανά αδικήματα που βαρύνουν τους οκτώ στρατιωτικούς.

«Η κυβέρνηση  μελετά αυτό το ενδεχόμενο. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει ότι οι «8» πρέπει να έχουν μία δίκαιη δίκη. Κατά την γνώμη μου υπάρχει η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που τέλεσαν στην αλλοδαπή», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, το θέμα της έκδοσης των «8» έχει λήξει δια παντός.  «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι απολύτως σεβαστή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επαναφέρεται».


Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν θα ήθελε το ζήτημα των αξιωματικών να αποτελέσει ένα “σήμα” σε άλλους που πιθανώς βαρύνονται με ανάλογες κατηγορίες να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ήδη μάλιστα από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας περισσότεροι από 900 Τούρκοι.

Την ίδια ώρα πολλοί επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για απλούς πολίτες, αλλά για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού με ειδική εκπαίδευση και αναρωτιούνται αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα ανά την επικράτεια.