Επίσκεψη Ερτογάν: Σε εξέλιξη το επίσημο δείπνο. Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο.

Στο δείπνο είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

Προκόπης Παυλόπουλος

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

«Θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. «Τις σχέσεις φιλίας θα τις οικοδομήσουμε ξανά, σημαντικό είναι η βούληση να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτή τη φορά, ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, έπειτα από τις αντεγκλήσεις που είχαν προηγηθεί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.

Δείτε εδώ Live

Οι εξελίξεις

Ερτογάν

"Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Πριν από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται μια επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας και νιώθω μεγάλη χαρά. Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζούμε δίπλα δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου... Η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος. Ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες που κάνουν επενδύσεις και τους συναντώ τακτικά. Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίηση τους, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κανουμε στο μέλλον. Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα χτίσουμε ένα σωστό μέλλον. Στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού με αγωγό ΤΑΡ, ενεργειακούς πόρους, φυσικό αέριο. Βλέπουμε ότι αποτελεί σημαντική υποδομή για εξέλιξη τεχνολογίας.

Στην πολιτική, για ΕΕ, ευχαριστώ την Ελλάδα που στέκεται στο πλευρό μας. Ένα από τα βήματα που θα κανουμε μαζί είναι και η συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τόσο εξ ονόματος μου, όσο και της συζύγου μου και των συνεργατών μου".

Στήριξη Παυλόπουλου στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος. Γιατί οι λαοί μας έχουν περάσει πολλά. Ιδίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά... Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναφτιάξουμε τις σχέσεις μας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε, να μπει εμπόδιο στο μέλλον μας. Αυτά που ενώνουν τα συμφέροντα των δύο λαών, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να μας διχάσουν".

Παυλόπουλος

"Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν", είπε απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Άρχισε το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ακούστηκαν οι εθνικοί ύπνοι των δύο χωρών και τώρα είναι σε εξέλιξη η προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η στιγμή που η Εμινέ Ερντογάν αποχωρεί από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" - ΒΙΝΤΕΟ

Νέα αλλαγή στο πρόγραμμα του Ερντογάν

Κι ενώ όλοι περίμεναν τον Τούρκο πρόεδρο στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", εκείνος δεν πήγε ποτέ! Αντίθετα, αποχώρησε η σύζυγός του Εμινέ, για να τον συνοδεύσει στο επίσημο δείπνο, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του Ερντογάν

Δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας κατά του τούρκου προέδρου

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αποκάλυψε ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

"Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο"

Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

"Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας", είπε ο πρωθυπουργός.

"Ο Τ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης"

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης σημείωσε πως ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει την αναθεώρησή της. Αν την ζήταγε, θα έπρεπε να βρούμε την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική μας ακεραιότητα. Και πρόσθεσε πως απ ό,τι καταλαβαίνει ο Τ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά τον εκσυγχρονισμό της ή την ορθή τήρησή της.

"Επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα"

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, "η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ", και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Ερντογάν: Σημαντικά τα βήματα που έχουμε κάνει

"Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας" ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας", σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

"Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα με τους πραξικοματίες"

"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας" υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα" επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως "αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό".

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως "οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό".

"Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας"

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις" υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: "Υπάρχει οικονομικό χάσμα, ενώ για το θέμα τις μουφτείας, σημείωσε πως ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως "δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας" και υποστήριξε πως "δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη.

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: