Τσίπρας: Αν θέλεις αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ευτυχής για την επίσκεψη στην Ελλάδα, πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια.

Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ελπίζουμε ότι φέτος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση.

Ως προς τις εμπορικές συναλλαγές ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια. Είναι υποχώρηση και πρέπει να θέσουμε ανώτερους στόχους. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 Τούρκοι, ενώ 600.000 Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία. Θέλουμε, σημείωσε, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να αποκαταστήσουμε τα μνημεία πολιτισμού.

Αναφορικά με την τρομοκρατία η Τουρκία κάνει μεγάλο αγώνα με «αιμοσταγείς συμμορίες» όπως το PKK και ξέρουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που γνωρίζει η Ελλάδα. Είχαμε 250 νεκρούς στο πραξικόπημα και αναγνωρίζουμε τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε.

Όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα των Τούρκων που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Είπα στον πρωθυπουργό ότι είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι χώρα που κατήργησε την θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει την έκκληση αυτή.

Η Λωζάνη

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα που είπε και στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Επανέλαβε δηλαδή ότι η Συνθήκη υπεγράφη από 11 χώρες και έχει υπογράψει ακόμα και η Ιαπωνία. Αυτές οι χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη και σε αυτή υπάρχουν προβλέψεις που δεν είναι μόνο για το Αιγαίο. Δεν υπάρχει τίποτα για το νομικό καθεστώς για τις μειονότητες; ρώτησε.

Εχουμε στη Δυτ. Θράκη μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκική, Ρωμά ή άλλης προέλευσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν σκέψεις για αυτά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επανέλαβε, την περιοχή είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ο Αρχιμουφτής διορίζεται, ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» και δήλωσε πως δεν υπήρξε στην Τουρκία κανένα θέμα για αποκατάσταση θρησκευτικών κτηρίων.

O τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στο κυπριακό λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ενεργό ρόλο στη συμφωνία Ανάν και θύμισε ότι τότε η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω της απόρριψής της από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είχαμε νέα συνάντηση πρόσφατα, δήλωσε, και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχώρησε.

Θέλουμε μια δίκαιη διαδική λύση που θα είναι βιώσιμη, και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν υπεκφυγές. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει στρατό, όπως η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί η συνθήκη Ανάν δεν θα υπήρχε γιατί είχε οριστεί αριθμός στρατιωτών. Η ελληνική πλευρά έκανε το στραβοπάτημα αλλά μπορούμε να εργαστούμε από κοινού.

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: