Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό - Εκατέρωθεν βολές από Παυλόπουλο και Ερντογάν

Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό μέγαρο μετά τις εκατέρωθεν βολές από Παυλόπουλο και Ερντογάν...

Αφού άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε πριν καν φθάσει στην Ελλάδα  ο Τούρκος ομόλογος του, στην αντιφώνηση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι μια ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες, είναι μεγάλη τιμή για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μου ως Πρόεδρος στην χώρα που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Διατυπώσατε κάποιες θέσεις ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω το ίδιο και εγώ, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας αναφορές για τουρκική μειονότητα στην Θράκη.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και όχι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά μεταξύ και άλλων χωρών, ακόμη και της Ιαπωνίας. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και προέκυψαν καινούρια θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στο διάστημα αυτό».

«Για παράδειγμα είπατε ότι στην Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, αλλά στις αποφάσεις και ευρωπαϊκών δικαστηρίων υπάρχει και η λέξη τουρκική», είπε ο κ. Ερντογάν προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε και θέμα εκλογής του Μουφτή στην Θράκη, λέγοντας «πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην «δυτική» Θράκη μπορούν να «ασκήσουν» την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης; Υπάρχει προσπάθεια να διορίζεται ο Αρχιμουφτής όχι από τους μουφτήδες, αλλά από άτομα που διορίζει το Κράτος. Στην Τουρκία για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από Επιτροπή που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών, που σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να τους αποδώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να καλυφθεί το κενό αυτό, όπως και έγινε».

«Στην «δυτική» Θράκη όμως», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «συνεχίζεται αυτό που υπήρχε και επί Πρωθυπουργίας μου, δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον Αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης; Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι ισχύει. Το θέμα αυτό το συζήτησα με 2-3 Πρωθυπουργούς φίλους μου ως τώρα, με τους κ. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και τώρα με τον κ. Σημίτη, αλλά δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα».

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά και όταν μιλάω για επικαιροποίηση, εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα κυρίως σε στρατιωτικά θέμα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, σας στηρίξαμε για να γίνετε ξανά μέλος» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

«Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά μετά από 94 χρόνια πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει τώρα. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν τις λύσεις. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη είναι ζήτημα ύψιστης ανάγκης» πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Για το Κυπριακό τόνισε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην πήρε μέρος στις συζητήσεις, αλλά ο ίδιος ήταν παρών στις τελικές συζητήσεις και ότι θα έπρεπε να υπάρχει λύση στο ζήτημα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

«Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 60%. Όμως, δεν τηρούνται οι υποσχέσεις, ούτε αυτές που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή τις υποσχέσεις ούτε στο οικονομικό τομέα, ακόμα και σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς τηρούμαι τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κυπριακό και το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο».

Για την επίσκεψη στη Δυτική Θράκη

«Θα πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη δυτική Θράκη, δυστυχώς όμως ενοχλούνται κάποιοι και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν αφίσες και σήματα στην περιοχή. Βέβαια μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από 65 χρόνια επέδειξε το θάρρος να το κάνει» τόνισε ο κ. Ερντογάν και εξέφρασε τη δική του επιθυμία:

«Δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη αυτή να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις στον πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Όπως ξέρετε αν φωνάξουμε από μια παραλία στην Τουρκία, ακούγεται στην Ελλάδα. Η επιθυμία μου ως πρόεδρος λοιπόν είναι η εξής: εμείς να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και θα κοιτάξουμε μπροστά».

Παυλόπουλος: Οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση

Παίρνονται ξανά τον λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να αποφεύγονται συγκριμένοι όροι όταν κάποιος αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

«Οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση όταν υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας αυτών. Επομένως εάν αποφεύγονταν κάποιοι όροι, θα αποφεύγονταν και οι παρεξηγήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος για να του απαντήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι αυτά είναι θέματα που απαιτούν αναλυτικότερη συζήτηση, την οποία θα κάνει με τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συνάντηση.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης

Είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου λίγο μετά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αξιώσεις του γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε για να είναι αυτή η επίσκεψη ιστορική, λόγω και της ιστορίας της Ελλάδας, προϋποθέτει τον ειλικρινή σεβασμό τόσο των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε:

«Για να μείνω στο Διεθνές Δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη, από τον Ελευθέριος Βενιζέλο και τον Κεμάλ Αττατούρκ, η οποία έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, βάση της φιλίας των δύο λαών. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για Γκρίζες Ζώνες, ούτε για κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι οι Έλληνες είναι εδώ για να σφίξουν το χέρι στη γείτονα χώρα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι και προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Η επίσκεψη αυτή, 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του προηγούμενο Τούρκου προέδρου, πρέπει να μείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία ευνοούμε εμείς Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

«Μύδροι» για Σκόπια και Αλβανία

«Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το μέλλον των λοιπών χωρών της Βαλκανικής, ισχύουν όσα είπα για την Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας», προσέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι «και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις που απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ονόματα που προβάλλουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δείχνουν σεβασμό στην ιδιοκτησία και τις μειονότητες».

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογο του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «χρειάζεται λύση δίκαιη και βιώσιμη, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους-μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε λοιπόν, όλοι μαζί να φθάσουμε σε μία λύση που ταιριάζει σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και γενικότερα για τον πολιτισμό μας, μάλλον για τον πολιτισμό που έχει ο καθένας μας, αλλά των κοινών αρχών μας, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες. Αφού έλαχε στις χώρες μας να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα, τα δύο Κράτη μας πρέπει να αναδείξουν ταμ ιδεώδη του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης, που πιστεύω ότι υπάρχουν και στον τουρκικό λαό και σε εσάς προσωπικά».

«Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ειλικρινείς οι Έλληνες. Φρόντισα να σας πω με ποιόν τρόπο μπορούν να γίνουν υποδειγματικές οι σχέσεις μας και νομίζω ότι αυτά ισχύουν και για εσάς και θυμίζω ότι είναι κοινό ρητό και στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: