Ελληνική κόντρα και τουρκικές παραβιάσεις για τα F-16

Σκληρή «υπερατλαντική» κόντρα, μεταξύ Πάνου Καμμένου και αντιπολίτευσης, με αιχμή την ΝΔ ξέσπασε αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της συμφωνίας για την αναβάθμιση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών F16, έναντι συνολικού κόστους 2,4 δις δολαρίων.

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ο Πάνος Καμμένος, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ, μέσω Twitter, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

«Ολονυχτία τουρκικών παραβιάσεων

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα F-16, οι Τούρκοι προχώρησαν σε σειρά νυχτερινών προκλήσεων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με επίκεντρο την περιοχή της Λήμνου.

Δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών περίπου στις 00:30, σημαίνοντας «συναγερμό». Ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Λήμνο για να τα αναχαιτίσουν, όπως και συνέβη, με αποτέλεσμα τα τουρκικά F-16 να αποχωρήσουν στις 00.45.

Σύμφωνα με το militaire.gr, πριν τα ελληνικά μαχητικά επιστρέψουν στη βάση τους, οι Τούρκοι έστειλαν στο Αιγαίο ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και απονήωσαν ελικόπτερο από φρεγάτα τους, που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων. Το «παιχνίδι των προκλήσεων» συνεχίστηκε μέχρι τις 5 το πρωί, με πτήσεις αεροσκαφών CN-235 και απονηώσεις ελικοπτέρων.

Αντιπαράθεση Καμμένου - ΝΔ

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, το βράδυ της Τρίτης ανέφερε «όπως ήδη τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και γι’ αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια», απάντησε με δήλωση του ο Πάνος Καμμένος.

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες. Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια», αναφέρει σε δήλωση του, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αναγκαία και επωφελή συμφωνία για τα F-16», ενώ μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. ο Γιώργος Σταθάκης, αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι η συμφωνία προβλέπει και ευρείας έκτασης αντισταθμιστικά οφέλη, λέγοντας «δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να αναβαθμιστούν οι αμυντικές δυνάμεις. Έχουν μειωθεί οι αμυντικές δαπάνες, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει έκθετη». Λίγο αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε έντονη λογομαχία για το ίδιο θέμα στην Βουλή, με τον Κώστα Σκρέκα της ΝΔ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ.

Για ενδεχόμενες συμφωνίες, που δε θα δουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα, εκφράζει φόβους η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα F-16

Περισσότερα από 120 αεροσκάφη περιλαμβάνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, την οποία ενέκρινε το αμερικανικό «πεντάγωνο», όπως προκύπτει και από έγγραφο προς το Κογκρέσο από τον Οργανισμό Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια. Το «πακέτο» της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων και προσομοιωτές, υποστηρικτικά συστήματα εδάφους, εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κ.α.

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας, βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση να ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία», επισημαίνει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τωρινές και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της για να αποτρέψει απειλές στην περιοχή, να ενισχύσει την άμυνά της και να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι η πώληση του εξοπλισμού δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή.

Δημοσιεύματα για δεύτερη βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναφέρει ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν και την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα.

Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας καθώς και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

Κικίλιας: Η αναβάθμιση των F-16 είναι επιβεβλημένη, αλλά οι χειρισμοί γεννούν ερωτήματα

antennanews

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: