Βουλή Live: Σκληρή κόντρα στη συζήτηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Δείτε σε απευθείας μετάδοση με το κοινοβούλιο τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων προς τον υπουργό Ναυτιλίας για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2», καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντάει στην επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΣΥ) και στην επίκαιρη επερώτηση23 βουλευτών της ΝΔ.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για «αδικαιολόγητη κωλυσιεργία» και ζητώντας την παραίτηση του υπουργού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Π. Κουρουμπλής κι απευθυνόμενος στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, αναγνώρισε την αγωνία που επιδεικνύει την παρούσα στιγμή, σημείωσε ωστόσο ότι εδώ και 13-14 μέρες που έχει γίνει το ναυάγιο, όχι μόνο δεν επισκέφθηκε το υπουργείο για να ενημερωθεί από τα αρμόδια όργανα αλλά ούτε καν τηλεφώνησε στον ίδιο για να του καταθέσει τα ερωτήματα του.

Αναφορικά με τα αίτια του ατυχήματος, ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι αυτά διευρευνώνται τόσο από τη  Δικαιοσύνη, από τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και από το υπουργείο. « Όταν θα έχουμε το πόρισμα θα το καταθέσουμε στην κοινωνία κι έχουμε το κουράγιο να πουμε ότι η μόνη που δεν είναι υπεύθυνη είναι η κοινωνια», τόνισε ο υπουργός.

«Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αναφορικά με τους επαγγελματίες που εκφράζουν την ανησυχία τους, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε πως είναι στην κεντρική σκέψη της κυβέρνησης τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους επαγγελματίες της περιοχής και υπογράμμισε ότι  το υπουργείο θα σταθεί δίπλα τους, αντλώντας και διαθέτοντας πόρους προς αυτούς.

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται αλλά και στο αίτημα τόσο της ΝΔ όσο και της ΔΗΣΥ για παράιτηση του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε:  «Ζητάτε να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό. Η κοινωνία το έχει ήδη κρίνει πάντως».

«Παρασύρεστε από το κλίμα που δημιουργούν κάποιοι από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ  και που στόχο έχουν να με χτυπήσουν προσωπικά. Αλλά μην έχετε την εντύπωση ότι εσείς εκπροσωπείτε την κοινωνία κι εμείς όχι, ούτε ότι έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία», συνέχισε απυεθυνόμενος στον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Όσον αφορά τις ενέργειες του υπουργείου, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε συναγερμό, ότι στο σημείο της ρύπανσης πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους επιθεωρητές του ΥΠΕΝ κι ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Θα έχουμε πιστευω τις πρώτες εκτιμήσεις σε έναν μήνα», είπε.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με ισχυρές δόσεις ειρωνείας ήταν η κριτική από τον Αδωνι Γεωργιάδη:

«Δεν σας κατηγορούμε για το ναυάγιο, αλλά για όλη τη διαχείριση μετά το ναυάγιο. Η εικόνα σας να είστε κολλημένος στην καρέκλα είναι αξιοθρήνητη.... Δεν είναι τίποτα να παραιτηθείτε. Υπάρχουν κι άλλοι άξιοι συνάδελφοι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, δεν είστε αναντικατάστατος....».

Για ανικανότητα, άγνοια και αδιαφορία κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έβαλε στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω δει πολλούς πρωθυπουργούς να κρύβονται, αλλά πρωθυπουργό να κρύβετε με τέτοια ταχύτητα δεν έχω δει ποτέ....».

Με σκληρή γλώσσα για την ηγεσία του υπουργείου μίλησε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

«Έχετε δώσει τόσες συνεντεύξεις εσείς και ο υφυπουργός σας και έχετε γίνει ο περίγελος της κοινής γνώμης».

Στο ίδιο ύφος και ο Κώστας Κατσαφάδος. «Κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου» είπε, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην απορρύπανση του βυθού και στις ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων.

Να παραιτηθεί έστω και τώρα κάλεσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου, όπως είπε, «να διασώσετε ακόμη και τώρα ό,τι μπορείτε από το ναυάγιό σας».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: