Tσίπρας στη ΔΕΘ: Προτεραιότητες η τρίτη αξιολόγηση, παροχές μετά το 2019

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής του με τους δημοσιογράφους, κράτησε μικρό καλάθι και προειδοποίησε ότι παροχές και ελαφρύνσεις, κυρίως στη φορολογία, άρα και τον ΕΝΦΙΑ, θα εξεταστούν μετά το 2019.

Ως πρώτη προτεραιότητα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς καθυστερήσεις. Όσον αφορά για τις εκλογές, ο κος Τσίπρας για πολλοστή φορά ανέφερε πως θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι απαντήσεις του προς του δημοσιογράφους στην φετινή ΔΕΘ έχουν να κάνουν με την γενικότερη αλλαγή που σημειώνεται στον τρόπο αντίληψης της διακυβέρνησης από το Μαξίμου. Δηλαδή, προσγείωση στην πραγματικότητα με ρεαλιστικούς όρους, συμμαχίες με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη, στροφή στην επιχειρηματικότητα.

Η στροφή αυτή, πολύ πιθανόν να στοιχίσει σε ενδοκομματικές διαμάχες στην Κουμουνδούρου, αλλά από την άλλη προσφέρει στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου, δυνατότητες ελιγμών για συμμαχίες και συσπειρώσεις όπως το εκκολαπτόμενο πολιτικό τοπίο στη σημερινή ελληνική κεντροαριστερά.

Ορισμένα ταμπού πέφτουν και ορισμένες νέες ιδέες αρχίζουν να αγκυροβολούν στο Μαξίμου που προσδιορίζουν και τη νέα τακτική του. Μετά και την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να ελιχθεί στο πεδίο της επιχειρηματικότητας αλλά με όρους ελέγχου και εξισορρόπησης της αγοράς εκ μέρους του κράτους. Στο επίπεδο αυτό έχει τη δυνατότητα ο Αλέξης Τσίπρας να βρει συγκεκριμένους συμμάχους στο επίπεδο της επαναδραστηριοποίησης του λεγόμενου Κεντρώου – φιλελευθέρου- σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός προφανώς και ξέχασε να αναφερθεί επισταμένως στην τεράστια φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς και στην γραφειοκρατική μηχανή, η οποία συμπεριφέρεται απεχθώς ως προς τις επενδύσεις ιδιαιτέρως ξένες. Ο κος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι κατά την Τρίτη αξιολόγηση το μεγάλο ζήτημα που θα ανακύψει είναι η βελτίωση αν όχι η ανατροπή της τεράστιας γραφειοκρατικής μηχανής του δημοσίου, η οποία βρίσκεται και στο στόχαστρο των δανειστών. Αυτό το ζήτημα το έχουν αναλάβει ήδη οι Γάλλοι, μετά την παταγώδη αποτυχία των Γερμανών και του περιώνυμου Ράιχενμπαχ , οι οποίοι δεν κατάφεραν να διαρθρώσουν μια ρεαλιστική πολιτική για την βελτίωση του ελληνικού δημοσίου συστήματος διοίκησης.

Ως προς το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, έβαλε και τελεσίδικα την ταφόπλακα πάνω από ένα σχέδιο το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα