Τσίπρας: Με καλή πίστη από τους εταίρους θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που έδωσε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, όπου μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

«Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το 2016 είχαμε εκπληκτική υπεραπόδοση κι έτσι μπορέσαμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας. Από την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Στόχος μας, από το 2019 και μετά να προβούμε στις αναγκαίες και απαραίτητες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που επλήγησαν από το βάρος της κρίσης», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην ψήφιση των αντιμέτρων για το 2018 και 2019, που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δεδομένων των δυσκολιών έχουμε κάνει  πολύ σημαντικό έργο. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά η προσπάθεια αποδίδει» τόνισε.

Για ΔΝΤ και γ' αξιολόγηση

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του χρέους ως δυνατότητα της χώρας να αποπληρώνει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Έχουμε όμως το κρίσιμο ζήτημα του ΔΝΤ.  Χαίρομαι που τουλάχιστον στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ αν τηρεί τα συμφωνηθέντα, και χωρίς αυτό. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να είναι το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ελληνικό πρόγραμμα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης δεν την είχε η κυβέρνηση (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας και μια διαρκής διαφωνία που είχαν οι θεσμοί.  Για την γ’ αξιολόγηση και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας και θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Όμως, όπως επεσήμανε και ο Μακρόν πρέπει όλοι οι εταίροι να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με καλή πίστη. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης»

Για τις επενδύσεις

«Το '17 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων. Αυτή η κυβέρνηση. είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Εμείς θέλουμε επενδύσεις που σέβονται τους εργαζομένους  και το περιβάλλον».

Εκλογές το φθινόπωρο του '19

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης. Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του '19» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουμε κερδίσει την εκτίμηση  την εμπιστοσύνη των εταίρων μας –τουλάχιστον των καλόπιστων- και θα συνεχίσουμε» πρόσθεσε.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι, και όχι εν πλω, στην τρικυμμία».

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού συνεχίζεται, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα