Τσίπρας: Από το 2019 η ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί

Για την τρίτη αξιολόγηση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας. Θα πάρουμε τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις που χρειάζεται για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις και να προχωρήσει η διαδικασία.

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδύναμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτοί που έβαζαν συνεχώς ζητήματα εκτός συμφωνίας στο τραπέζι».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να επιλύσει προβλήματα και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθειά μας αποδίδει και αυτό το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης», τόνισε στη συνέχεια.

Για την τρίτη αξιολόγηση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας, είπε. Θα πάρουμε τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις που χρειάζεται για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο κ Τσίπρας ανέφερε ότι ακόμα και ο κ Μακρόν που ήρθε στη χώρα μας επισήμανε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έρθουν με καλή πιστή, καθώς το ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης αφορά την επιτυχία της ΕΕ, το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», τόνισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην αξιολόγηση ο κ Τσίπρας είπε μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ αλλά και χωρίς αυτό. «Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι εντός του προγράμματος και το άλλο εκτός».

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα