Μετά την εμπνευσμένη ομιλία Μακρόν στην Πνύκα, η σκυτάλη στις μπίζνες

Συνεχίζεται και σήμερα η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα όπου μετά τις ομιλίες με τους υψηλούς συμβολισμούς για το μέλλον της Ευρώπης, τη σκυτάλη παίρνουν οι συζητήσεις με τους επιχειρηματίες Γάλλους και Έλληνες στο φόρουμ που ξεκινά στις 10 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κυβέρνηση, σε πολιτικό επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από την πρώτη μέρα της επίσκεψης, στο βαθμό που ο Πρόεδρος Μακρόν διατύπωσε με πολύ ηχηρό τρόπο την επιθυμία του Μαξίμου για έξοδο του ΔΝΤ απ’ την Ευρώπη και κατ’ επέκταση από το ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δύο ηγετών αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, το σημαντικότερο κομμάτι της κοινής συνέντευξης Τύπου ήταν ενδεχομένως οι αιχμηρές αναφορές μακρόν στον ρόλο του ΔΝΤ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος:

-Αφενός, και αυτός όπως ο Αλέξης Τσίπρας, εστίασε σε μία γρήγορη τρίτη αξιολόγηση καλώντας το ΔΝΤ να συμβάλει στην διαπραγμάτευση «καλή τη πίστη, χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις»

-Αφετέρου και σε πρώτο πλάνο, έδειξε την έξοδο στο ΔΝΤ καθώς όπως είπε δε νομίζει «ότι  είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει». Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του είπε και η Γαλλία έχει ενισχυμένο ρόλο σε αυτό, αλλά «ο ρόλος του δεν είναι να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα».

Ως προς τα παραπάνω, από την κυβέρνηση θεωρούν ότι οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ «είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης». Σχολιάζουν δε ότι «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

Βολές σε ΔΝΤ, εύσημα σε Τσίπρα

Αξίζει να σημειωθεί το μήνυμα που έδειξε να εκπέμπει ο Μακρόν, με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο – προς την πλευρά του Ταμείου - σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ότι έχει κουράσει την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι το ελληνικό θέμα: «Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας, σε ατέρμονες συζητήσεις που κρατούν όλη τη νύχτα, για να βρούμε ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα και για τη Γαλλία, αν με ρωτήσετε σήμερα, ποια θα είναι η μελλοντική ανάπτυξη, μου είναι αδύνατο να σας το απαντήσω. Ας μην χάνουμε λοιπόν τις ώρες μας και την ενέργεια μας για τέτοια πράγματα».

Και συνέχισε, και πάλι με νόημα, αναδεικνύοντας τη (γερμανική βασικά) θέση υπέρ της μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό Ταμείο: «Ας επανέλθουμε σε αυτά που υπάρχουν, που λειτουργούν. Έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να λειτουργήσει και για να είναι αποτελεσματικός και ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά, χωρίς να πρέπει να προστρέξουμε σε άλλους εξωτερικούς διεθνείς Οργανισμούς».

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν από τη μία ο Μακρόν έδειξε το Ταμείο ως βασικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, από την άλλη εξήρε την στάση του Αλέξη Τσίπρα στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις.

Σκυτάλη στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές

Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιχειρηματικές και οικονομικές συμφωνίες που είναι δυνατό να γίνουν σε μια σειρά από τομείς όπου οι Γάλλοι δείχνουν ενδιαφέρον (από κρατικές υποδομές που τελούν υπό αποκρατικοποίηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων όπως οι υδρογονάνθρακες, μέχρι τις τράπεζες, τον τουρισμό, το εμπόριο «αγροτοδιατροφικών» προϊόντων, τα φάρμακα, κλπ). Το Μαξίμου έχει την προσδοκία μιας ουσιαστικής συζήτησης σήμερα στην εκδήλωση στο Σταύρος Νιάρχος (οι επιχειρηματίες θα απευθύνουν ερωτήσεις στους δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων) προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά ο τρίτος πυλώνας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς και σε συνεργασία στον τομέα της αεροναυπηγικής αλλά και στην τεχνική υποστήριξη της Γαλλίας στη διοικητική ανασυγκρότηση του Δημοσίου.

Σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την Αναπτυξιακή Τράπεζα (μεταξύ του υπουργού ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Γάλλου ομολόγου του. Άλλωστε χθες ο Μακρόν ανέδειξε το μήνυμα ότι η Γαλλία στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη – κοινώς, είναι ώρα για μπίζνες.

Βαθιά υπόκλιση Μακρόν στην Ελλάδα. Έτσι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη, αλλιώς θα πεθάνει

Οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών από την επίσκεψη Μακρόν

Επίσκεψη Μακρόν: Δεύτερη μέρα στην Αθήνα. Ποιους θα δει και πότε θα αποχωρήσει

 

topontiki


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα