Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου να επικρίνει την ΝΔ για την αρνητική ψήφο της επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στον πυρήνα του νομοθετήματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Την αρχή του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ), η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Κατά την ψηφοφορία, ωστόσο, επί των άρθρων του νομοσχεδίου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήριξαν με θετική ψήφο σειρά διατάξεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, όπως και ρυθμίσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας. Απαξιώνετε έναν ολόκληρο κόσμο και τα προβλήματά του γιατί κάθε μια ρύθμιση του νομοσχεδίου απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας».

Απαντώντας δε στα όσα υπονόησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον ρόλο των δανειστών στην απόσυρση ρυθμίσεων «λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο» η υπουργός αντέτεινε ότι όλες οι εμβληματικές διατάξεις του νομοθετήματος «είναι εδώ». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρύθμιση για την «προδήλωση» των υπερωριών των εργαζόμενων από τους εργοδότες», στην διάταξη που δίνει την δυνατότητα να εκδίδεται διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, στην επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων των εργαζόμενων καθώς και την άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στοιχεία - με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ - σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,2% για τον μήνα Ιούνιο. Επισημαίνοντας πάντως πως μεν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφεται πολύ σταθερή μείωσή της στα επίπεδα του 2011, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως αρχίζει η χώρα μας και κερδίζει το χαμένο έδαφος και η οικονομία αποκτά θετική δυναμική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα