Ρυθμίσεις για αδήλωτη εργασία και κοινωνική ασφάλιση στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συναντήσεις είχε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων και με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από την υπουργό για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αφορά σε ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλεια, την αδήλωτη εργασία και την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ενδεικτικά στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα Εργάνη.

Σε σχέση με την ασφάλιση αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση- ανάσα με σκοπό την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, που απασχολεί πολύ τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Για τις αναπηρικές συντάξεις, εξετάζεται η εξάμηνη παράταση χορήγησής της, σε περίπτωση που εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα