Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Το όχι Καμμένου για το άσυλο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο η ψηφοφορία συνοδεύτηκε από το «όχι» του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου στο άρθρο που προβλέπει την επαναφορά του ασύλου. Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έγινε κατόπιν αιτήματος της Ν.Δ.

Δημήτρης Καμμένος: Γιατί καταψήφισα το άρθρο

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Το νομοσχέδιο φέρνει περισσότερη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, θεσπίζει δημοκρατικούς κανόνες και ανοίγει τα ιδρύματα στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σημείωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη στην παιδεία.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το ν/σ, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το θέμα του ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τα ΑΕΙ.

Επίσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επι της αρχής του νομοσχεδίου και επι των άρθρων:

-3 για το ακαδημαϊκό άσυλο

-15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων

-32, 34, 36 που αφορούν την ίδρυση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών και το ύψος διδάκτρων των μεταπτυχιακών

– και της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Να σημειωθεί ότι για το 3ο άρθρο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήγειρε έντονο συνταγματικό προβληματισμό επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια μένουν απροστάτευτα από σοβαρές εγκληματικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα