Μάχη στην Βουλή για την Παιδεία. Οξεία αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν λεκτικά πυρά.

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "σαρβάιβορ". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Αλ. Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο - Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες".

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: "Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει".

Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης:Το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν

Σφοδρή ήταν η επίεθση που εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνσισε «το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το ν/σ αυτό επιβάλλει» και υπογράμμισε: «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δυστυχώς με την ανοχή του προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι πια συνένοχος».

«Κύριοι των ΑΝΕΛ,για ένα υπουργείο, για ένα έδρανο στη Βουλή προσυπογράφετε την παράδοση των ΑΕΙ στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εντονότατη κριτική και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο και κατηγόρησε πως είναι συνένοχος για τη νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου.

Μίλησε για πρωτοφανή γεγονότα όπως η μετατροπή του προαύλιου της Βουλής σε χώρο για διαμαρτυρίες, με ανοχή του προέδρου του Κοινοβουλίου. Αν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν άλλη ομάδα πολιτών, θα έδειχνε την ίδια κατανόηση; αναρωτήθηκε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι στελέχη των ΑΝΕΛ είχαν παλαιότερα υποστηρίξει τελείως διαφορετικές θέσεις. Θα ψηφίσετε σήμερα ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για ένα υπουργείο και κάποιες θέσεις υφυπουργών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση. Ένα νομοσχέδιο που ανασύρει αναχρονιστική άποψη για το άσυλο και πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. «Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική σε κάθε επίπεδο», τόνισε.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα για το νομοσχέδιο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ όπως είπε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να υπολογίσει το κόστος για τις περισσότερες διατάξεις.

Στο άσυλο έχουμε τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών μόνο για κακουργήματα. «Ποιος θα το αποφασίσει αυτό;» αναρωτήθηκε. Ποιος ωφελείται και ποιος προστατεύεται; «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;» αναρωτήθηκε.

Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ. Εκανε λόγο για άκρως συγκεντρωτική διοίκηση. Για να κληθεί ένας καθηγητής του εξωτερικού να δώσει μια διάλεξη, θα πρέπει να γίνει ανάθεση έργου και να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για την αμοιβή του, είπε.

Θα φύγετε από την εξουσία που ασκείτε με αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον πλέον δημοκρατικό, τις εκλογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος παρέας που συκοφαντεί και επιχειρεί να διχάσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για την Παιδεία:

Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων.

Αξιολόγηση γιατί τα πανεπιστήμια χειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας εντός των ιδρυμάτων και αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις παραβάσεις.

Σύνδεση εκπαίδευσης-έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Τα ιδρύματα θα μπορούν να αντλούν πόρους από την αγορά.

Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας.

Τσίπρας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του για την Παιδεία

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ επί τη συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι διαθέτει ακραία νεοφιελεύθερο πρόγραμμα και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο. Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την παιδεία των παιδιών των λαϊκών περιοχών. Του καταλόγισε ότι αντιδρά και στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έρθει μετά τη θερινή ανάπαυλα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα