Τσίπρας: Αρχή του τέλους μιας περιπέτειας. Τα πιο δύσκολα είναι πίσω

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Alpha, εκφράζοντας την άποψη ότι, μετά την έξοδο στις αγορές, ανοίγει ένας δρόμος και δίνονται θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε «ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις», οι οποίες μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξησή τους. «Έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας- σημειώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, αλλά είναι αρχή όχι τέλος. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε πως «βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%...το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story...δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε».

«Αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε» σημείωσε- παραδεχόμενος πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και πιθανόν να υποτιμούνται κίνδυνοι και υπερτιμώνται δυνατότητες. Όπως εκτίμησε, είναι πιο θετικοί όροι για να «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»- για το οποίο, όπως είπε, υπερτιμήθηκαν οι δυνατότητές του όσον αφορά στην επίδρασή του στις αγορές, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκδοση του ομολόγου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, σημείωσε, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση - φάνηκε τελικά πως επετεύχθησαν αυτά τα επιτόκια και χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «τζογάρει διαρκώς στο μαύρο». Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι....σήμερα οι δείκτες έχουν αρχίσει να είναι θετικοί, η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις...πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να σχεδιάσουμε το αύριο με καλύτερους όρους».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΔΝΤ: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» σημείωσε. Όσον αφορά στη φορολογία, είπε πως «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο».

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

huffingtonpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα