Βούτσης: Στα όρια του γραφικού η δήλωση Βαρουφάκη

Την δική του άποψη κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στο Κανάλι της Βουλής για τις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «είδα και μία δήλωση προ δύο εβδομάδων του κυρίου Βαρουφάκη ότι θα ήθελε ο ίδιος να πάει σε Ειδικό Δικαστήριο» και πρόσθεσε: «Ίσως ο άνθρωπος δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις».

Για τα όσα υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα, που είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας, αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές».

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «όλο αυτό το οποίο παρακολουθούμε, το οποίο προφανώς είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία σας υπενθυμίζω είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή, το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα  ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη περί ηχογραφήσεων στο κινητό του τηλέφωνο ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι το πρώην κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις. «Θα σας πω κάτι που θα σας εκπλήξει. Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο κύριος Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο και υποτίθεται ότι δεν κρατιούνται πρακτικά και που ο ίδιος έχει πει ότι για λόγους ανάγκης δικής του για να μπορεί ύστερα να διασταυρώσει το τί λεγόταν, ενδεχομένως να έχει κάνει τέτοιες ηχογραφήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στα Υπουργικά Συμβούλια, στα κυβερνητικά συμβούλια, πόσο μάλλον σε προσωπικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό».

«Δεν χρειάζονται υπερβολές»

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-Δικαιοσύνης λέγοντας πως «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εν προκειμένω, επειδή μου είπατε για τη Δικαιοσύνη, να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης. Μπορεί βεβαίως να διεξάγεται μία σκληρή, μερικές φορές, αντιπαράθεση για την ουσία αποφάσεων, είτε αποφάσεων του Νομοθετικού Σώματος, της Βουλής και είναι απολύτως νόμιμο και συμβατό με το Σύνταγμα, είτε για αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, είτε και για αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις οποίες, βεβαίως, ο αναγκαίος και θεσμικά επιβαλλόμενος σεβασμός πρέπει να παρακολουθείται και από μία συστηματική, αν υπάρχει τέτοιο πεδίο, κριτική για αποφάσεις που μπορεί να θεωρείται από ορισμένες πλευρές ότι δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα στη συγκεκριμένη φάση. Είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μία απολύτως λελογισμένη κριτική και μία προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στη θεσμική ισορροπία της Δημοκρατίας, να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται».

Έξοδος στις αγορές με «θετικές αναγνώσεις»

Για την έξοδο της κυβέρνησης στις αγορές ο Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για μια προσπάθεια που έχει «θετικές αναγνώσεις» και η οποία έγινε με καλή προετοιμασία. «Είμαι σίγουρος ότι θ’ αλλάξει και το κλίμα και την ψυχολογία, γιατί, όταν ακολουθούνται τα βήματα ενός οδικού χάρτη ο οποίος έχει προαναγγελθεί και ο οποίος έχει ως ορατό τερματισμό την έξοδο της χώρας, του χρόνου τέτοιο καιρό ή ένα μήνα μετά, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις σκληρές επιτηρήσεις, αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο φερεγγυότητας, το οποίο δεν αντανακλά μόνο στις αγορές ή στους διεθνείς παράγοντες, πρώτο  απ’ όλα, σιγά-σιγά, λιθαράκι-λιθαράκι, διαμορφώνει μια άλλη ψυχολογία στον απλό κόσμο, στους απλούς πολίτες, στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα