Κυπριακό και Τουρκία στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα και Μογκερίνι

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφοριες, ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που ειχε με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, την ύπατη εκπροσώπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Παραλληλα, τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτό.

Πηγές αναφέρουν ότι συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Η προοπτική αυτή, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής της δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ατζέντας της Θεσσαλονίκης (δηλ. Συνόδου 2003) και ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα