Τσίπρας: Μείωση ανεργίας, επιδότηση στα μπλοκάκια, σχολικά γεύματα, μείωση φτώχειας

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανάφερθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα ,στην ανεργία αλλά και στις αλλαγές στα μπλοκάκια

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, είτε όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι σε επίσχεση εργασίας. Πολλές φορές, το πλαίσιο και η δικαιοσύνη δεν βοηθούν, προστατεύοντας τους εργοδότες.

Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων. Σε πρώτη φάση, θα καλύψει 50.000 εργαζόμενους, είπε.

Επιδότηση για τα μπλοκάκια

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα αποκλείονται επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση.

Ενα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να επανεγγράψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς, προανήγγειλε εξάλλοτ ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε το πρώτο βήμα με την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιραστεί η ασφαλιστική εισφορά. Ηδη, 22.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών που θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΟC, η επιδότηση θα κινείται κοντά στα 350 ευρώ μηνιαίως ως κίνητρο για να μετατρέψουν οι εργοδότες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν υπογράψει με τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες» σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα, για όσους εργαζόμενους γίνει αυτή η μετατροπή, ο εργοδότης θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο ότι δεν θα τον απολύσει και για 12 μήνες επιπλέον ή συνολικά 24 μήνες από την μετατροπή της σύμβασης.

Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

«Το 2009 το έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας είναι φέτος στο 1,57 δισ. και είναι υπερδιπλάσιος από τα κονδύλια του 2015. Για το το 2018, οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 2,57 δισ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις μας αφορούν κατά βάση τρεις δράσεις: Τη μείωση της φτώχειας. Πάνω από 560.000 συμπολίτες επωφελούνται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ο αριθμός τους αναμένεται να υπερβεί τις 700.000» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονταν εκτός κοινωνικού κράτους, ήταν πολίτες β' κατηγορίας. Η δεύτερη κίνηση του πρώτου άξονα είναι τα σχολικά γεύματα. Εχουμε ένα πετυχημένο πρόγραμμα που θα επεκταθεί για το 2017 σε σχολεία ολόκληρης της επικράτειας. Το 2019 θα έχουμε πάνω από 500.000 σχολικά γεύματα. Η τρίτη δράση είναι το νέο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού.

Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.

«οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα - και επειδή υπάρχει φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης που δεν βοηθάει προστατεύοντας τους εργοδότες - σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζόμενων και επανεκπαίδευσή τους».

Μείωση ανεργίας

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, προέβλεψε την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των ποσοστών ανεργίας στο επόμενο διάστημα.

Οι επιλογές που κάναμε, να δώσουμε την ευθύνη σε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα, παράγουν αποτελέσματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σε αυτό που εμείς ορίζουμε ως επιτυχία.

Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάπτυξη, με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και διαλυμένο κοινωνικό κράτος, και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε.

«Για άλλους, είναι πιο σημαντική είδηση η άνοδος του Χρηματιστηρίου ή η αναβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης. Για εμάς, πιο σημαντική θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Τον Απρίλιο, η ανεργία υποχώρησε στο 21,7%. Είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη το ποσοστό αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012, έχοντας εμφανίσει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εχουμε επίγνωση ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα καταστροφής στην αγορά, αλλά έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι θα μειώνεται η ανεργία πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως», τόνισε.

Θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων.

Στόχος μας είναι το σώμα αυτό να εντείνει τους ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουμε παρανομίες, στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζόμενων».

Η κοινωνική ασφάλιση

«Η αύξηση της ανεργίας και η κρίση δημιούργησαν τις συνθήκες κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει σε δύσκολες συνθήκες να ανατρέψουμε μια πορεία χρόνων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την αδιαφάνεια και τον ανορθολογισμό, τις ανισότητες σε εισφορές και τις ηλικιακές διακρίσεις. Η ανυπαρξία πληροφοριακών συστημάτων συνέβαλε στην αδυναμία του ελέγχου εσόδων-εξόδων».