Άμεση απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Το θράσος της Τουρκίας δεν έχει όριο

Οξεία και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στη σημερινή, επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου του και την επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι: «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει "εποικοδομητικό πνεύμα" την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι «η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια "ανόητη πρόταση" που προέβλεπε κατάργηση του "δικαιώματος" μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Κοτζιάς να συμπεριφέρεται υπεύθυνα

Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Σέρβο ομόλογό του, Ντάτσιτς, σχετικά με το Κυπριακό επιχειρεί να δώσει σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Αθήνα 10 Ιουλίου, σχετικά με το ότι η Τουρκία επέδειξε μία μη συμβιβαστική στάση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2017 είναι εντελώς απαράδεκτες.

Όπως έχουμε τονίσει και προηγουμένως, η Τουρκία παρακολούθησε τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση, όπως κάνουμε από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έχοντας πάντα ως στόχο να φτάσουμε σε μία δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιοι είχαν και ποιοι δεν είχαν συμπεριφορά εποικοδομητική.

Από την άλλη πλευρά, πραγματικά δεν εκπλησσόμαστε πλέον που ο Υπουργός Κοτζιάς προβαίνει, όπως στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, σε τέτοιους αστήρικτους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι ευθυνών (blame game).

Εκείνοι που γνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και στερούνται πλήρως πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να απηχούν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, όπως και να κατηγορούν όσους επιδεικνύουν καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας, σε αντίθεση με αυτούς.

Οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, που είναι ένας από τους υπεύθυνους για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντανά, να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία, αποτελούν πραγματικά μία προσπάθεια να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της μη ύπαρξης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης τόσο της χώρας του όσο και της ε/κ πλευράς. Καλούμε τον Υπουργό Κοτζιά, που δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια προς μία θετική κατάληξη της Διάσκεψης, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα από εδώ και πέρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα