Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη. Να πάτε στη δικαιοσύνη - Έλάτε να φτιάξουμε μια εξεταστική

Σε εξέλιξη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup

"Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει και μετανάστες"

"Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει και μετανάστες και είναι και αυτοί άνθρωποι. Δεν είναι μόνο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όσο τραγικό και αν ήταν και αυτό. Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει και μετανάστες, είναι μία βάρβαρη οργάνωση και ο κ. Μητσοτάκης τους ξεπλένει με τις δηώσεις του στο Politico".

"Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ"

Μην επενδύσετε ότι δεν θά έρθει ανάπτυξη.Το θέμα είναι πως αυτή θα είναι βιώσιμη. Ο δρόμος που ανοίγει μ'αυτή τη συμφωνία είναι η έξοδος στις αγορές και η μείωση της επιτήρησης.Εμείς θα έχουμε ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές συγκροτημένο. Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

"Με μεγάλη ανάπτυξη δεν θέλουμε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους"

"Το χρέος εμφανιζόταν βιώσιμο με υποθέσεις για την ανάπτυξη. Προφανώς, με πολύ μεγάλη ανάπτυξη δεν χρειαζόμαστε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Σε σχέση με τον Νόεμβριο του 2012 και την πρόταση της 22ας Μαίου είναι μία καλύτερη συμφωνία".

Τσακαλώτος: Η δική μας στρατηγική ήταν να γίνει το χρέος βιώσιμο

"Αυτή η διαπραγματευτική ομάδα που είχε και πολιτικά στελέχη αλλά και δημόσιους παλλήλους δούλεψε πολύ σκληρά. Δουλεύαμε με μεγάλο ζήλο. Δουλεύαμε μέχρι το τέλος. Η δική μας στρατιγική ήταν να γίνει το χρέος βιώσιμο. Κλειδί το 2% για να γίνει αυτό πραγματικότητα" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο βήμα

Ο Βασίλης Λεβέντης στο βήμα

Στο βήμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Απάντηση Καμμένου

Ψάξτε να βρείτε τις νόμιμες υποκλοπές, μπείτε στο ΣΚΑΪ, ρωτήστε τον κύριο Αλαφούζο. Με ρωτήσατε κύριε Μητσοτάκη για τις εγκληματικές οργανώσεις. Ψάξτε στους δικούς σας χώρους κύριε Μητσοτάκη να βρείτε ποιοι μιλάνε. Η μόνη συναλλαγή που είχα ήταν αυτή που έκανα επισήμως. Παιχνιδάκια τέτοια όχι με μένα.

Στο βήμα η Φώγη Γεννηματά

Ό, τι φέρατε είναι χειρότερο!

Στο τελευταίο Eurogroup έκλεισε ο κύκλος των ψευδαισθήσεων. Πείτε μας μία μόνο περίπτωση στην οποία φέρατε για ψήφιση κάτι ευνοϊκότερο από αυτά που λέγατε τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας οι εξελίξεις χειρότερες. Αν αναλογιστείτε ότι κυβερνήσατε ήδη 2,5 χρόνια σε συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες από τα προηγούμενα χρόνια, θα καταλάβετε το πρόβλημα. Βρήκατε την οικονομία σε μικρούς αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πετρέλαιο που με τις τιμές του επηρεάζει καθοριστικά την οικονομία, το βρήκατε σε χαμηλές τιμές. Είχατε ομαλές συνθήκες χωρίς τις πλατείες. Το δε καλοκαίρι του '15 είχατε την μεγαλύτερη πολιτική στήριξη. Πισωγύρισμα.

Μάγια σας έχει κάνει ο Πολάκης;

Δεν ακούτε κύριε Τσίπρα τι συμβαίνει στην υγεία; Λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη από τα νοσοκομεία. Οι πολίτες κινδυνεεύουν. Κι αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις, προσλήψεις - φαντάσματα που εξαγγέλονται, θα γίνουν ποτέ πράξη; Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις για την Υγεία κύρις Τσίπρα.

Επίθεση στον Τσίπρα για την ανεργία

Αντί να απολογείστε για την απώλεια της ευκαιρίας για ουσιαστική ανάπτυξης, που θα δημιουργούσε νέες και μόνιμες θέσεις εργασίες, μπείτε στον κόπο να δείτε πόσες από αυτές είναι χαμηλά αμοιβόμενες. Είναι πάνω από το 50%. Δεν μπορεί να λυθεί η ανεργία μέσα από οκτάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο. Μόνο με σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Σχέδιο που ομολογήσατε πως δεν είχατε ποτέ και δεν έχετε.

Γιατί δεν μας καταθέτετε σε τι ακριβώς έχετε δεσμευθεί για να γνωρίζει ο λαός;

Δευτερολογία Γεννηματά

«Είναι μια αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση που η συμπεριφορά της έχει όντως εγκληματικά χαρακτηριστικά», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι δυνατόν να παραγράφουμε το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα οργανωμένης βίας από την άκρα δεξιά; Τι είναι για σας η Χρυσή Αυγή που ο κ. Δένδιας προχωρήσαμε στην διαδικασία να διερευνηθεί δικαστική η δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Θέλουμε να μας πείτε ανοικτά ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Εσείς θα συμφωνήσετε με αυτό;

Τσίπρας: Είσαι ανιστόρητος

«Λυπάμαι γιατί αυτό που λέτε είναι ανιστόρητο. Εγω δεν θέλω να αναγνωρίσω ως αριστερή ιδεολογία την ύψιστη ελευθερία που είναι η ανθρώπινη ζωή. Ποτέ υψώνοντας το πιστόλι απέναντι σε απροστάτευους ανθρώπους. Να αποδεχθώ  ότι η βία και η τρομοκρατία έχει μήτρα την Αριστερά».

Για την Χρυσή Αυγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Απ' όσο θυμάμαι η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στην δικαιοσύνη».

Διευκρινήσεις Μητσοτάκη

Εγω ουδέποτε θα μπορούσα να ταυτίσω εσάς προσωπικά για σχέση δική σας με τέτοιες συμπεριφορές, είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Όλες οι οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να δώσουν ένα ιδεολογικό μανδύα είχαν ως μητρα την άκρα αριστερα. Αυτή την ιστορική πραγματικότητα, έχετε μεγάλη δυσκολία να την αναγνωρίσετε. Σας χρεώνω ότι συστηματικά δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτό είναι διαφορετικό με αυτό το οποίο είπα πριν. Αυτή η αίθουσα έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία. Εγω μιλάω για οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες που συστηματικά δολοφονούσαν. Αν θέλουμε πραγματικά να σταθούμε με θάρρος απέναντι σε οποιαδήποτε έκφραση βίας έλάτε μαζί να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές.

Επιχείρησες να διαστρεβλώσεις τα λεγόμενά μου. Μίλησα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας από την μεταπολίτευση και μετά, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχατε σήμερα την ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό ατόπημα. Ο λαος γνωρίζει πόθεν προέκυψε η βία και η τρομοκρατία. Ο λαός γνωρίζει από που προέρχεται η βία και η τρομοκρατία. Βεβαίως υπήρξε και από την πλευρά της άκρας Αριστεράς. Είναι δυνατόν να έρχεστε και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχεται μόνο από την άκρα Αριστερά; Δεν υπήρξε από την άκρα δεξιά; Είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Είναι κρίμα να εμφανίζεστε ανιστόρητος και να σας ζητήσω να ανακαλέσετε αυτή την φράση».

«Ο υπουργός Αμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές όταν του ζήτησε βοήθεια να μιλήσει για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι επραξε; Του είπε να πάει στην δικαιοσύνη και να πει ότι γνωρίζει. Πηγαίνετε στην δικαιοσύνη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα όλων μας, για το γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος...»

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Αμυνας ότι προσπάθησε να παρέμβει στην δικαιοσύνη. «Είναι άστοχο όταν διερευνάται η υπόθεση να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με αναφορά στο Noor1 και στους αιφνίδιους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης.

Τριτολογία Τσίπρα

«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος, παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Η χωρίς τέλος αθλιότητα που χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο αφορά την δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας», είπε κλέινοντας ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν γεννήθηκε ανεπάγγελτος. Εχω δουλέψει 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Εσεις κύριε Τσίπρα που ακριβώς έχετε δουλέψει; Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; Νόμιζα οτι αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακουσα ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του υποκλαπείσες τηλεφωνικέες συνομιλίες και δεν τις καταθέτει. Αν λοιπόν αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι' αυτή την υπόθεση ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μαι Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η υπόθεση του Noor1 είναι γνωστή από το 2014. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση όταν ο κ. Μαρινάκης έγινε υπερθεματιστής; Φαντάζομαι καμπανάκια θα έπρεπε να έχετε βαρέσει από νωρίς. Αν δεν συναντούσε ο Τσίπρας το Μαρινάκη στο Μαξίμου τον συναντούσε ο Παππας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να μάθουμε, ποιος μιλούσε με ποιον».

Επανέλαβε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό αν γνώριζε ότι ο κ. Καμμένος μιλούσε με έναν ισοβίτη. Αν το γνωρίζατε έχουμε πρωθυπουργική ανάμειξη. Αν δεν το γνωρίζατε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί. Οσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου δεν είναι φυσιολογικό να μιλάει ένας υπουργός με έναν ισοβίτη. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Ρώτησε μάλιστα τον κ. Καμμένο αν μιλάει συχνά με ισοβίτες. Η διάκριση των εξουσιών κ. Τσίπρα ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες. Ο κ. Καμμένος μας ζήτησε να προχωρήσουμε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συμφωνείτε να γίνει εξεταστική για το ζήτημα αυτό;

Για την αποτυχία στην διαπραγμάτευση φταίει η αντιπολίτευση, για τα capital controls φταίνει οι κακοί ξένοι, για την ανομία στα πανεπιστήμια φταίει ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τα θύματα της εγκληματικότηταςμ φταίει η κακιά στιγμή. Αναλάβετε επιτέλους κ. Τσίπρα τις ευθύνες σας. Είστε ένας πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων, είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Για το θέμα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στην υγεία ο κ. Μητσοτάκης προσκόμισε μια υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά με την οποία είχαν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Για να μην θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ευπρόσδεκτες. Στο Politico υπήρχαν κάποιες δικές μου φράσεις και επιμένω σε αυτό: Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. Θα πείτε σ΄εμένα ντροπή μου; Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας. Εχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία; Η ιστορία δεν παραγράφεται». (Πανδαιμόνιο στην αίθουσα)

«Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση. Οχι σ εμένα αυτά!», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. Να θυμίσω οτι πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίσατε μέτρα 5,1 δις ευρώ. Μειώσεις συντάξεων. Κάποιοι φτωχοί θα πληρωσουν φόρο εισοδήματος. Ποιόν κοριδεύετε όταν λέτε ότι είσασταν συνεπείς σε αυτό που κάνατε;»

«Θεωρώ ως ακραία έκφραση, θεσμικής χυδαιότητας το γεγονός ότι και σήμερα λέτε ασύστολα ψέμματα», είπε ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

"Μπορείτε να μας δώσετε πειστικές εξηγήσεις αντί να έρχεστε να κατηγορείτε το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση ενδιαφέρεται και να μην φέρνετε σε δύσκολη θέση όλους τους συναδέλφους που μπορεί να έχουν, για πολιτικούς λόγους προφανώς, και την καλή διάθεση να σας στηρίξουν;" είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο και πρόσθεσε: "Είστε απολογούμενος κύριε σε αυτή την υπόθεση δεν είστε κατήγορος".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας, κάλεσε τον Μάκη Βορίδη, «αν έχει τα άντερα» να καταθέσει πρόταση μομφής ή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της συνομιλίας του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

"Αφήστε τις απειλές. Καταθέστε πρόταση μομφής ή καταθέστε αίτημα για προανακριτική. Καταθέστε το. Δεν σηκώνουμε όλοι απειλές. Αν έχετε τ' άντερα καταθέστε τώρα πρόταση μομφής" είπε χαρακτηριστικά σε υψηλούς τόνους ο κ. Καμμένος.

Καμμένος : Μίλησα με τον ισοβίτη - Κατέχω δίπλωμα χειριστή με πολλές ώρες πτήσεις

 

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ήταν η «έγνοια» του να συζητήσει για την οικονομία αλλά να μιλήσει για τις αναρτήσεις των κ. Καμμένου και Πολλάκη.

« Η ένδειά σας για την οικονομία,σας οδήγησε στο να αναφερθείτε σε αυτά για 15 ολόκληρα λεπτά» είπε ο πρωθυπουργός υποσχόμενος να επανέλθει στη συνέχεια.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε με θέρμη και πάλι τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup και υποστήριξε πως όποιοι διαβάζουν σωστά την απόφαση μπορούν να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Κάνουμε τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική της ανάπτυξης είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας ξανά για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

« Αν δεν είναι αρκετό για σας εμάς μας αρκεί που το αναγνωρίζουν οι αγορές» είπε και πρόσθεσε « αφού δεν πήραμε τίποτα γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων, γιατί μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης αφού "φάγαμε πέντε γκολ";»

Ειρωνεύτηκε το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη πως οι αγορές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει προοπτική σταθερότητας και χαιρέτισε εξίσου σε δηκτικό τόνο το προσκλητήριο του αρχηγού της ΝΔ προς τους ξένους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός παραλλήλισε την αριθμητική Μητσοτάκη με την γνωστή ελληνική ταινία ο «μπακαλόγατος» με αφορμή την αποτίμηση- σύγκριση  που έκανε ο αρχηγός της ΝΔ για τις επιδόσεις της οικονομίας επί Σαμαρά και επί Τσίπρα.

«Το πως θα κριθεί η περίοδος που εσείς κυβερνήσατε και εμείς κυβερνάμε θα κριθεί από το κοινωνικό πεδίο από πόση ανεργία αφήσατε και πόσες θέσεις εργασίας εμείς θα αφήσουμε πόσες πληγές ανοίξατε και πόσες πληγές εμείς κλείσαμε» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ΝΔ για αποτυχία στη μάχη για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τις λίστες - που είχαν γίνει σημαία από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση - υποστήριξε πως οδηγήθηκαν πολλοί φοροφυγάδες σε εθελοντική αποκάλυψη 3,6 δισ. αποκρυμμένων εισοδημάτων.

Ο κ. Τσίπρας άφησε πάλι αιχμές για την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει πως ο αναδρομικός έλεγχος των φορολογικών αρχών παύει στην πενταετία.

Η  κόντρα στις πρωτολογίες Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του θέλησε από τη μια να βάλει στην θέση του «απολογούμενου» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «καταστροφολογία» και την υιοθέτηση όπως είπε της σκληρής δεξιάς ατζέντας του Αδωνι Γεωργιάδη  και από την άλλη να αναδείξει ως απολύτως επιτυχή την διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της.

Ο πρωθυπουργός αντλώντας τα επιχειρήματα του από τους αριθμούς και την αντίδραση των αγορών  υποστήριξε ότι όλοι οι δείκτες πιστοποιούν ότι η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχής  και τώρα τα ελληνική ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι.

Και εν είδη νουθεσίας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά όχι και στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα περί  λαικισμού και ανέξοδης αντιπολιτευτικής κριτικής υπενθύμισε ότι αν η χώρα στέκεται όρθια αυτό οφείλεται στην στάση της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την πολιτική απάτη που χρησιμοποιήσατε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε εκ νέου στον πυρήνα της κριτικής του την εξωθεσμική λειτουργία του Πάνου Καμμένου που όπως είπε δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε  ξανά από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν ο Πάνος Καμμένος τον είχε ενημερώσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση κατηγορώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους προσφέροντας υποστήριξη και συννενοχή στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Χαρακτήρισε παράλληλα «θεσμικά χυδαίο» τον Παύλο Πολάκη και με σκωπτκό ύφος παρατήρησε ότι τις αναρτήσεις του θα μπορούσε κάποιος να τις αποδώσει στον καύσωνα.

«Η εξουσία σας έχει διαφθείρει και έχετε αποκτήσει ανοσία σε τέτοια φαινόμενα» δήλωσε προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό και έντονες διαμαρτυρίες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε επιμείνει ότι παραμένει η διάκριση δεξιάς και αριστεράς και ότι μόνο η δική του κυβέρνηση μπορεί να οικοδομήσει το κοινωνικό κράτος.

Αναφέρθηκε στα αντίμετρα που πέτυχε στη συμφωνία του Eurogroup επαναλαμβάνοντας :εμείς επιθυμούμε να επιτευχθούν όλα με την κοινωνία όρθια και με την προοπτική η ανάπτυξη που έρχεται να επουλώσει τις πληγές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προέτρεψε αντί να μιλάει για τα αντίμετρα να πει και για τα μέτρα που οδήγησαν σε νέες περικοπές συντάξεων , του αφορολόγητου κλπ.  Ερέθισε δε την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπε στον πρωθυπουργό πως τα αντίμετρα ήταν το αντίμετρο για να ψηφίσουν οι βουλευτές του οι οποίοι ούτως ή  άλλως θα ψήφιζαν τα μέτρα.

«Στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν και άλλο στα κοινοβουλευτικά έφρανα. Θα ψηφίσουν και ότι άλλο έρθει για να καθίσουν λίγο παραπάνω» είπε προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη καταδικασθέντα για υπόθεση ναρκωτικών προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Αμυνας. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι επαφές του οφείλονταν στην ευαισθησία του για την μάστιγα των ναρκωτικών και δεν είχε εξωθεσμικό χαρακτήρα ή στόχο να εκβιαστεί ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο υπουργός άμυνας χωρίς να απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχει διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι   συγγενείς στελεχών και στελέχη της  ΝΔ έχουν επαγγελματική σχέση με τον επιχειρηματία ονοματίζοντας τον κ. Βορίδη.

Ο Μάκης Βορίδης για πολλοστή φορά και εκείνος διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τον κ. Μαρινάκη και κάλεσε τον Πάνο Καμμένο να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο υπουργός άμυνας «προκάλεσε» την ΝΔ να του υποβάλλει πρόταση μομφής γνωρίζοντας καλά ότι αυτή είναι η «συνταγή» για να λάβει την απόλυτη στήριξη - που ούτως ή άλλως απολαμβάνει- από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τον λόγο ζήτησε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε «θεσμικά χυδαίο». Ο κ Πολάκης είπε ότι θεσμικά χυδαίο δεν είναι ορισμένες χιουμουριστικές αναρτήσεις του αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει για το Πόθεν Εσχες του, ότι είχε πάρει δάνειο για τον Κήρυκα.

Oι πρωτολογίες των αρχηγών

Τσίπρας:  Δεν δημιουργήσαμε εμείς την ακραία φτώχεια.

Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται καθημερινά.

Η απόφαση του Eurogroup εντάσσει στα εργαλεία ρύθμισης και την λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Εχουμε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας για την επιστροφή στην αγορά χρήματος και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παρεμβάσεις δυναμικού χαρακτήρα. Αυτά βλέπουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης και επιστρέφουν την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα.

Να μιλήσουμε για τη ρευστότητα, παραδώσατε τα ταμεία άδεια, να μιλήσουμε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχατε συμφωνήσει που αν δεν τους αναθεωρούσαμε θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες της ελληνικής οικονομίας,. Ολοι γνώριζαν ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, Προτιμήσατε όμως να εξυπηρετήσετε το επικοινωνιακό σας αφήγημα και όχι η χώρα. Δεν είχατε στα χέρια σας καμία απολύτως εγγύηση, δέσμευση από τους δανειστές για την απομείωση του χρέους.

Σήμερα έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκεί κριτική. Υπάρχουν ακραίοι που είχαν σχεδιάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τώρα έρχονται να σας πουλήσουν στήριξη όπως ο ομοιδεάτης σας Βέμπερ.

Σήμερα έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, έχουμε προοπτική για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές.

Εμείς επιθυμούμε να επιτευχθούν όλα με την κοινωνία όρθια και με την προοπτική η ανάπτυξη που έρχεται να επουλώσει τις πληγές. Η δική μας ανάλυση για την έξοδο από την κρίση δεν εξαντλείται στις αγορές. Ο τόπος χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο την εργασία και όχι την συντριβή της εργασίας.

Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα, δεν έχει σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ. Οι πολιτικές μείωσης του κόστους εργασίας οδηγούν και σε μείωση της παραγωγικότητας.

Για την απασχόληση

Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.

Για πρώτη φορά, είπε, -μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία- έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης. Αν υπάρχει ένας στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την απασχόληση. Την περίοδο αμέσως μετά την κρίση στο συνολικό ισοζύγιο 543 χιλ εργασίας, με Παπαδήμο χάθηκαν 93 χιλ την περίοδο με πρωθυπουργο Σαμαρά χάθηκαν 259 χιλ εργασίας. Στα χρόνια μετά την κρίση έχουμε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο.

Για πρώτη φορά έχουμε αύξηση του ΑΕΠ λόγω της αύξησης των μισθών. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

H βαθιά διαχωριστική γραμμή που μας χωρίζει από τη ΝΔ δεν φαίνεται μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και στο κοινωνικό κράτος.

Για το Κοινωνικό Κράτος

Για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους  ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Δεν δημιουργήσαμε εμείς την ακραία φτώχεια αλλά έχουμε εμείς την εντολή και το καθήκον να την εξαλείψουμε και θα το κάνουμε πράξη.

Σας ξέρει ο λαός κ Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πλέον να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή.

Παρότρυνα τον υπ. Αμυνας να δώσει στη δικαιοσύνη τα στοιχεία για το μεγαλύτερο έγκλημα ναρκωτικών. Φοβάμαι δεν βρέθηκε ποτέ άλλωτε τόσο απόμακρη τόσο μακριά από θέση κοινωνικής ευθύνης.

Αντιπολίτευση, ναι, αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα όχι κ Μητσοτάκη. Τώρα που το παραμθύθι της καταστροφής τελείωσε χωρίς δράκους δεν θα σας επιτρέψουμε τρικλοποδιές.

Η ιστορία θα δικαιώσει και τους αγώνες και τις προσπάθειές μας θα τα καταφέρουμε.

Κυριάκος  Μητσοτάκης: Η εξουσία σας έχει διαφθείρει

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αφενός στα εξωθεσμικά ατοπήματα της κυβέρνησης (Καμμένος- Πολάκης). Επιχείρησε αφέτερου να αποδομήσειι το success story του Πρωθυπουργού αναφορικά με τα αποτέλεσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Την ίδια στιγμή επανέφερε την πρόσκληση του για υπερκομματική συνεργασία (λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση παρόμοιας πρότασης στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ) προκειμένου να βγει η χώρα από την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαντώντας στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ ποδηγετείται από την ακροδεξιά ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό «πολιτικό κυνισμό που δεν έχει όρια».

Επικεντρώθηκε στο «ήθος το ύφος και την ασχήμια της δημόσιας παρουσίας» του Πάνου Καμμένου προκαλώντας τον αρχηγό της κυβέρνησης ότι ταυτίζεται μαζί του.

Ανέφερε συγκεκριμένα τις αναρτήσεις του υπουργού στο διαδίκτυο (γραβάτα με ανδρικά μόρια) τις οποίες συνέχεια απέδωσε στον υιό του. Την αποκάλυψη ότι χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το προσωπικό του παιχνίδι. Και τέλος τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη κατηγορούμενο για υπόθεση ναρκωτικών.

«Πρόκειται για μια εκτροπή που παραβιάζει κατάφωρα την διάκριση των εξουσιών» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και θέλοντας να καταδείξει ότι δεν έχει δεσμούς με συμφέροντα υπογράμμισε ότι οι ένοχοι όσο ισχυροί και να είναι πρέπει να αντιμετωπίζουν την συνέπεια των νόμων «αλλά αυτό να το κρίνει η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας και ο Καμμένος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν ο Πάνος Καμμένος τον είχε ενημερώσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση κατηγορώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους προσφέροντας υποστήριξη και συννενοχή στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Η εξουσία σας έχει διαφθείρει και έχετε αποκτήσει ανοσία σε τέτοια φαινόμενα» δήλωσε προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό και έντονε διαμαρτυρίες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε παράλληλα «θεσμικά χυδαίο» τον Παύλο Πολάκη και με σκωπτκό ύφος παρατήρησε ότι τις αναρτήσεις του θα μπορούσε κάποιος να τις αποδώσει στον καύσωνα.

Έντονα επικριτικός ήταν όμως και για το πρόσφατο Eurogroup κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι παρά το αφήγημα νίκης που επιχειρεί να στήσει η «διαπραγμάτευση έγινε χωρίς αυτόν κι όταν ολοκληρώθηκε τον ενημέρωσαν ότι αυτή είναι η απόφαση πάρτε τη».

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα για να σαρκάσει ότι «το βιβλίο κοντεύει να σχιστεί».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους πέντε στόχους τους οποίους ο ίδιος διατυμπάνιζε:

·  Η β αξιολόγηση καθυστέρησε σημαντικά να κλείσει.

·  Δεν πήραμε την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος.

·  Η χώρα δεν μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

·  Η ελληνική οικονομία δεν έχει καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυης.

. Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος αποκλιμάκωσης του ύψους των επιτοκίων.

Ο αρχηγός της ΝΔ προκάλεσε νέο γύρο έντονων διαμαρτυριών όταν καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έστησε αυτό το αφήγημα για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν το σκληρό πακέτο μέτρων. «Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν και άλλο στα κοινοβουλευτικά έφρανα. Θα ψηφίσουν και ότι άλλο έρθε για να καθήσουν λίγο παραπάνω» είπε.

Θέλοντας τέλος να αντικρούσει τα περί λαικισμού και ανέξοδης αντιπολιτευτικής κριτικής που του χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι αν η χώρα στέκεται όρθια αυτό οφείλεται στην στάση της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την πολιτική απάτη που χρησιμοποιήσατε» κατέληξε.

Φώφη Γεννηματά: Εδώ που έχουμε φτάσει η λύση περνάει μόνο μέσα από εκλογές

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με αιχμή την οικονομία, κατά τη διάρκεια της σχετικής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, ενώ τόνισε πως «εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση περνάει μόνο μέσα από τις εκλογές».

«Όλοι έχουν καταλάβει ότι μας έχετε βάλει τη θηλιά στον λαιμό ... Με τη συμφωνία αυτή και με αυτήν την κυβέρνηση δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο .... Όχι απλώς δεν φορέσατε γραβάτα, αλλά οι άλλοι σας φόρεσαν το φέσι» ανέφερε η κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα.

Παράλληλα την κατηγόρησε για ωμή χρήση της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι το κράτος δικαίου δέχεται πλήγματα από τις πρακτικές της. Ο υπουργός Άμυνας συνομιλεί με ισοβίτη και η κυβέρνηση τον καλύπτει πλήρως, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας πως η κυβέρνηση «κοστίζει πολύ ακριβά σε αυτόν τον τόπο», εκτίμησε πως η καταδίκη του λαού έρχεται και θα είναι αμείλικτη, ενώ τόνισε πως όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για τον τόπο.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια άλλη κυβέρνηση που θα μπορέσει να την προωθήσει και την κάνει πράξη.

«Εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση περνάει μόνο μέσα από εκλογές, όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επιτέλους την εθνική συνεννοήση, κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ότι ρίχνουν νερό στον μύλο της πόλωσης και του διχασμού, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να καταλάβουν έγκαιρα το λάθος τους και τονίζοντας πως «θα επιμείνουμε και θα επιβάλλουμε τη συνεννόηση με εντολή του ελληνικού λαού».

Το τελευταίο Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β' αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου, είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία.

Κουτσούμπας: «Χρειάζεται μεγάλο θράσος να λες ότι με την συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό»

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «χρειάζεται μεγάλο θράσος -και αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση- να λες ότι με την συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό» θέτοντας στην συνέχεια τα ερωτήματα:

«Αλήθεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2022 και στο 2% από το 2023 έως το 2060, από πού θα διασφαλιστούν; Από την ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, από τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, από τις περικοπές δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, που προέρχεται από την νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ. Θα καταργηθούν οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι; Ή μήπως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έρχονται για το επόμενο διάστημα;».

Σημείωσε επίσης, ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την γ' αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τον συνδικαλιστικό νόμο, το χτύπημα στην απεργία, αναφέροντας, χαρακτηριστικά: «Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, θα το κάνετε κι αυτό στο όνομα της “αριστεράς και της προόδου”».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή τις αγορές και τους επενδυτές και ότι χρησιμοποιεί το ίδιο αφήγημα με εκείνο της ΝΔ, την άνοιξη του 2014, ενώ μιλά για το ΔΝΤ με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσε ο Γκ. Χαρδούβελης για την τρόϊκα.

«Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα, λέτε τα ίδια πράγματα με τα ίδια λόγια» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Δεν σας κατηγορούμε ότι αντιγράφετε την ΝΔ. Λέμε στον ελληνικό λαό ότι έχετε την ίδια στρατηγική, την στρατηγική της ΕΕ και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα «παραμύθια περί “δίκαιης ανάπτυξης” στον καπιταλισμό καταρρέουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς» τονίζοντας ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, δίπλα στην σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει και την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στρώσει το έδαφος για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Είπε ότι η κοροϊδία για «έξοδο από τα μνημόνια» αποκαλύπτεται από την ίδια την ΕΕ, καθώς το σύμφωνο σταθερότητας, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, συνιστούν μόνιμη επιτροπεία, ενώ (τελικά), «το μεγαλύτερο μνημόνιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».Τόνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup σηματοδοτούν ένα νέο κύκλο έντασης των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών και ο λαός καλείται να υπομείνει πάλι αγόγγυστα θυσίες χωρίς τέλος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, είπε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, μια «καθαρή λύση απομείωσής» του, προσθέτοντας ότι στον επόμενο χρόνο, το ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού το 2018 θα γίνει η συζήτηση για τον τρόπο και την έκταση της απομείωσης.

«Επιπλέον, ο όρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, μεταφράζεται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα προωθηθούν βεβαίως το επόμενο διάστημα. Η συμφωνία προβλέπει μεγάλα πλεονάσματα και ισχυρή δημοσιονομική εποπτεία μέχρι το 2060, χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Το ελληνικό κρατικό χρέος θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, καθώς το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, του υπέρογκου δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ δεν λύνεται, η αξιοποίηση του ελληνικού χρέους, ως πεδίου πίεσης λόγω των γνωστών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα συνεχιστεί. Η απόφαση τελικά περιλαμβάνει αντιφατικές, ακροβατικές διατυπώσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους.

Αντανακλά έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΔΝΤ, ΗΠΑ βεβαίως και τις υπόλοιπες χώρες, καθώς -όπως ήδη έχουμε πει- πίσω απ΄ τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κρύβεται η διαχείριση της μεγάλης υπερχρέωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι ο λαός και τα παιδιά του θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ένα χρέος, για το οποίο δεν ευθύνονται στο ελάχιστο, ούτε ωφελήθηκαν από τη διόγκωσή του» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει τα ρέστα της για εξυπηρέτηση ξένων προς τον λαό συμφερόντων, σέρνοντας τον λαό σε επικίνδυνες ατραπούς».

«Στον ίδιο καμβά εντάσσεται και η ανάπτυξη διαφόρων περιφερειακών συνεργασιών με επίκεντρο την ενέργεια και την ασφάλεια, με συμπράξεις των ενόπλων δυνάμεων, όπως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που συμπληρώνεται με την Αίγυπτο και την Ιορδανία ή η συγκρότηση του ΟΑΣΕ της Αν. Μεσογείου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου σε επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συναινεί στην αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, καλεί την ΝΑΤΟϊκή αρμάδα να αναλάβει την φύλαξη του Αιγαίου, ενισχύει αυτόν τον άξονα οικονομικής-στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, υψώνει την σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με την φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνει ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών, επαναχάραξης συνόρων, πολεμικών αναμετρήσεων και άλλων συγκρούσεων, όπως δείχνουν και οι τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις και στην Συρία, στο Κυπριακό, με την εξέλιξη και την προώθηση της διχοτομικής λύσης, η κλιμάκωση περιφερειακών διενέξεων, όπως πρόσφατα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν την εξουσία και την οικονομία τελικά στα χέρια τους.

«Αυτή η εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα αποδεσμεύσει τη χώρα απ΄ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, για το συμφέρον του λαού κι όχι μιας δράκας ομίλων» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα