Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Οι ομιλίες

Με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Ε,ναι,λοιπόν, επιστρέψαμε!», με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία της στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η επικεφαλής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε, με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά», είναι το ηχηρό μήνυμα του Συνεδρίου, είπε και υπογράμμισε πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολέμαρχων, αλλά κίνημα λαού και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε την πρόταση για εθνική συνεννόηση, συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή.

Το πρωί άρχισαν οι τοποθετήσεις συνέδρων και στο τέλος αναμένεται να εγκριθούν ο οδικός χάρτης μέχρι την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς και το πρόγραμμα "Ελλάδα", με τις προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας μετά τα μνημόνια.

Η δεξιά είναι διαχρονικός αντίπαλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί το "ανάχωμα" στη Νέα Δημοκρατία, είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά τη ομιλία της στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Κατήγγειλε ότι υπάρχει "σχέδιο Μαδουροποίησης" της ελληνικής κοινωνίας και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το διαζύγιο είναι οριστικό γιατί στις τάξεις του υπάρχουν "εθνικολαϊκιστές".

"Η κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία να το πάρουμε αλλιώς", τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας λόγο για μια επανάσταση, όπου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα είναι μέρος ενός νέου πολιτικού αφηγήματος.

"Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας", είπε ο κ Γερουλάνος και σημείωσε: "Ακόμα εκπροσωπούμε το όραμα για έναν Έλληνα ελεύθερο. Αφήστε τους τεχνητούς διαχωρισμούς για να πετύχουμε την ενότητα.

Χρήστος Πρωτόπαπας: Το συνέδριο πέτυχε

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πέτυχε και αυτό φαίνεται και από την προβολή και την υποδοχή που είχε από την κοινωνία, είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στην ομιλία του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ.

«Όταν ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά τη διαδικασία για το συνέδριο υπήρχαν γκρίνιες, όμως το στήριξε ο κόσμος και αποτύπωσε την εικόνα της ενότητας της παράταξης. Είμαστε πάλι εδώ όλοι μαζί και η επιτυχία του συνεδρίου μάς δίνει και πάλι το δικαίωμα στην ελπίδα», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι θα ξαναγίνει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος και δεν θα είναι το συμπλήρωμα κανενός κόμματος.

Επισήμανε την ανάγκη να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην ηττηθούν οι ιδέες της Αριστεράς, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει στρατηγική νίκη, διότι η δεξιά ήταν πάντα ο στρατηγικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης.

Χάρης Καστανίδης: Να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξής μας

«Έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξης μας, η οποία παρά το ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία το 2009-2010 και μετά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνει δεκτή από το 2010 η πρόταση της εθνικής συνεννόησης θα είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα την πορεία των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα σε μνημόνιο.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι «δεν είμαστε η πολύφερνη νύφη που θα συμπληρώσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει τις πρέπουσες επιλογές για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ.Καστανίδης είπε ότι τον κ. Καρατζαφέρη δεν τον «ψήφισε» το ΠΑΣΟΚ, αλλά «τον επέβαλε η Νέα Δημοκρατίας δια της παρουσίας του κ. Σαμαρά».

Μανιάτης: Να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες. Από το προοδευτικό κέντρο, μέχρι την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και σχηματισμών. Μια οργανωτική μετεξέλιξη, χωρίς καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Να δημιουργήσουμε το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα διεκδικήσει τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές». Αυτό υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι θα διεκδικεί μια νέα κοινωνική συμφωνία «με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τους σημερινούς μη προνομιούχους».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στόχος είναι η διεκδίκηση της 2ης θέσης στις επόμενες εκλογές με: «την κατάργηση του Υπερταμείου αποικιοκρατίας. Αρνούμαστε την οικονομική υποδούλωση της χώρας. Μόνοι μας θα διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία. Για την ακύρωση των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Για τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα και Βαρουφάκη το α' εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν στα capital controls και την οικονομική ζημιά των 100 δισ. ευρώ σε βάρος των πολιτών και της χώρας. Για αρνητική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οποιουδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση 2004-2009 της Ν.Δ., που χρεωκόπησε τη χώρα».

Δημήτρης Ρέππας: Να αποδομήσουμε τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε τη ΝΔ

«Πρέπει να αποδομήσουμε τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται, οδηγείται σε μια ήττα, που πρέπει να την κάνουμε στρατηγική, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να τη μετατρέψουμε σε στρατηγική νίκη για τη δημοκρατική παράταξη», είπε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δεξαμενή και δεν θα γίνει ποτέ παράταξη με ρίζες στην κοινωνία».

«Δεν είναι στρατηγικός μας εταίρος η Νέα Δημοκρατία, τελεία και παύλα», είπε για τις σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως «αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα είναι περισσότερο σκληρή και νεοφιλελεύθερη δεξιά, από αυτή που γνωρίσαμε μέχρι τώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης που τίθεται από στελέχη της ΔΗΣΥ ο κ. Ρέππας είπε ότι θεωρεί πως ο Κώστας Σημίτης είναι πιο νέος από τον Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα και αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν πιο νέος από αρκετούς συνέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα