Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σε εξέλιξη το προγραμματικό και πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στόχος η πολιτική και ιδεολογική συζήτηση για τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς.

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν οι εργασίες του προγραμματικού και πολιτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Συνέδριο έχει ως βασικό στόχο την πολιτική και ιδεολογική συζήτηση για τον ενιαίο φορέα της  κεντροαριστεράς, με σκοπό να επιτευχθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο κάλεσμα επιστροφής σε όλους τους ψηφοφόρους.

Φώφη Γενημματά: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο και Ιδρυτικό Συνέδριο τον Δεκέμβριο

Την εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, τον Οκτώβριο 2017 και ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της τον Δεκέμβριο του 2017, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά η οποία άνοιξε με την ομιλία της, τις εργασίες του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ πρότεινε ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

"Τίποτα δε μας σταματά από το να κάνουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μεγάλη ξανά, περάσαμε από 40 κύματα και τα καταφέραμε" είπε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: "Εδώ χτυπά η καρδιά της προοδευτικής Ελλάδας", λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, και οι μεταρρυθμίσεις. "Ορίζουμε τους στόχους μας με όραμα, τόλμη και ειλικρίνεια. "Η κοινωνία κουράστηκε από μεγάλα λόγια. Είμαστε περήφανοι για την παράταξη μας, έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπικισμό και είμαστε βέβαιοι πως θα γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα. Ακόμη, έθεσε τους τρεις πυλώνες που θα στηριχθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη που είναι η ανάπτυξη, η αλληλεγγύη και η απασχόληση.

Τόνισε επίσης πως η λύση θα έρθει μέσα από τις εκλογές λέγοντας "όσο νωρίτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο", ενώ  πρόσθεσε ότι θέλουμε ένα Συνέδριο της βάσης και όχι της κομματικής ελίτ.

Παπανδρέου: Είμαστε η μόνη πραγματική αριστερά που γνώρισε ο τόπος. Kάλεσμα σε Θεοδωράκη

Το όραμα του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα", παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

"Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς ", είπε ο κ. Παπανδρέου και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας: "Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά.

Χρόνια σε χάσιμο χρόνου.

Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις.

Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω.

Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".

Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε πως "οι καθαρές κουβέντες από τώρα θα στείλουν καθαρό μήνυμα σε όσους γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας" και πρότεινε:

-Πρώτον, καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας. Ανοιχτή σε όλους προκήρυξη θέσεων και επιλογή υποψηφίων βάσει πραγματικών προσόντων και εμπειρίας.

-Δεύτερον, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μπορούν να συμβολίσουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Ελλάδα που θέλουμε.

-Τρίτον, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος. Ανένδοτος αγώνας ενάντια στη μεγαλοφοροδιαφυγή. Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Μαχαίρι στο μαύρο πολιτικό χρήμα με νέο εκλογικό νόμο που σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες.

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα".

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο θα μιλήσει ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και την Κυριακή το μεσημέρι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργήσουν τα «εργαστήρια» πολιτικής με τα εξής θέματα:

1. Σάββατο 11πμ: Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση

2. Σάββατο 11πμ: Ομάδα Εργασίας «Νέα Γενιά». Σχέσεις Γενεών: Κρίση Αλληλεγγύης ή Αλληλεγγύη στην Κρίση;

3. Σάββατο 10πμ: Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη

4. Σάββατο 3μμ: Πολιτισμός και Ανάπτυξη

5. Σάββατο 5μμ: Ομάδα Εργασίας «Νέας Γενιάς» Restart για την Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

6. Σάββατο 5μμ: Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις

7. Κυριακή 9.30πμ: Ψηφιακή Ανάπτυξη: διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία
news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα