Στήριξη Τσίπρα στον Πολάκη: Εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνάμε τα εμπόδια

Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε

Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κοιτώντας προς το μέρος του Παύλου Πολάκη και γελώντας με νόημα, ενώ μάλιστα στο σημείο εκείνο το κοινό που τον άκουγε διέκοψε με χειροκροτήματα.

Στις κατακτήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας στάθηκε με την ομιλία του στο υπουργείο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δίνεται μια τιτάνια μάχη στον χώρο, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει κερδηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ωστόσο, τόνισε, ότι έχει αλλάξει η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2015, με την Υγεία να στοχοποιείται «με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές».

Αρχικά ο κ. Τσίπρας, δήλωσε: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το εθνικό σύστημα Υγείας ήταν σχεδόν στα όρια της κατάρρευσης. Οι επιπτώσεις από μια καταστροφική πενταετία για τον τόπο (2010-14), που χάσαμε το 1/14 του εθνικού μας πλούτου, ο τομέας της δημόσιας Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του βομβαρδισμού. Θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αλλά δεν έγινε τυχαία αυτή η επίθεση στον χώρο του κοινωνικού κράτους. Γιατί, αυτή η κατάσταση που αντικρίσαμε, δεν οφείλεται στη δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή, ούτε στην ανικανότητα όσων ήταν επικεφαλής του υπουργείου. Υπήρξε στοχοποίηση του χώρου της Υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που είχαν ως στόχευση τη δημόσια περίθαλψη, για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του τόπου. Και όσοι δεν είχαν πρόσβαση, αφήνονταν στη μοίρα τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό, ότι θέλαμε να τα αφήσουμε όλα στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Και πριν την κρίση η υγεία είχε γίνει πεδίο διαφθοράς, με βρόμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δαπάνες ήταν μεγάλες, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών παρέμενε σταθερά χαμηλή. Καθιστώντας το ελληνικό σύστημα Υγείας σε ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα σε όλον τον κόσμο».

Για να συνεχίσει: «Το πάρτι αυτό της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων συνεχίστηκε, μέχρι τον Γενάρη του 2015. Και στόχος των μνημονιακών περικοπών δεν ήταν η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παροχών Υγείας, που συμπιέστηκε ακόμη περισσότερο. Η συναλλαγή με συμφέροντα αυξήθηκαν, αλλά οι παροχές μειώθηκαν. Τα νοσοκομεία οδηγήθηκαν στα πρόθυρα κατάρρευσης, σε περιόδους που τα περιθώρια του κόσμου στένευαν. Γνωρίζαμε ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας κρίνεται με πολύ πιο σκληρό τρόπο, αλλά το να σταθεί ο χώρος της Υγείας στα πόδια του, είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ακόμη αυτή που θα θέλαμε. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Αλλά, γνωρίζω ότι δίνεται αυτά τα δύο χρόνια μια τιτάνια μάχη για να ξανασταθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στα πόδια του. Πιστεύω ότι αυτήν τη μάχη θα την κερδίσουμε.

Κάναμε τομές στον χώρο της Υγείας, θέτοντας τρεις προτεραιότητες, όπως την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, ακόμη και των ανασφάλιστων. Θέσαμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό και την εξάλειψη της διαφθοράς και της σπατάλης, ιδιαίτερα στον χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών.

Ο απολογισμός είναι θετικός. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της κάλυψης των ανασφάλιστων. Όλοι θυμόμαστε ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας πήγαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία, αλλά μετά ερχόταν το… μπουγιουρντί μέσω της εφορίας. Συμπολίτες μας έρχονταν σε απόγνωση. Πετύχαμε μια σημαντική διαπραγματευτική κατάκτηση, ότι εξασφαλίσαμε από το παράλληλο πρόγραμμα τη συμμέτοχη 2,5 εκατ. συμπολιτών μας την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία».

Έταξε 9.500 προσλήψεις


Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσα να λήψουν και οι υποσχέσεις για προσλήψεις - τακτική που είχε ακολουθήσει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αριστοτέλους.

Άλλωστε το θύμισε και ο ίδιος λέγοντας ότι είχα μιλήσει για δρομολόγηση προσλήψεων» προσθέτοντας την ευχή ότι «σε 3-4 χρόνια θα καταλήξουμε στην αναλογία 1 πρόσληψη για μια 1 αποχώρηση».

Στο πλαίσιο αυτό έταξε 9.500 θέσεις που «έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν και από αυτά τα 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό».

«Από 9,500 που δρομολογούμε να προσθέσουμε, οι 2.000 θα είναι γιατροί και προτεραιότητα θα έχουν τα τμήματα επειγότων και οι ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος σε μια ένδειξη ειλικρίνειας είπε ότι «μίλησα για τη δύσκολη εικόνα των νοσοκομείων γιατί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» προσθέτοντας σε επόμενο σημείο του λόγου του ότι «η εικόνα έχει καλυτερεύσει αλλά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις θυσίες του λαού».

Έκανε ειδική αναφορά στην προκήρυξη θέσεων 790 γιατρών μέχρι το τέλος Αυγούστου και την παράταση θητείας 1.500 επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο «καθώς ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Δοθήσης της ευκαιρίας επιτέθηκε στα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας ότι «γι' αυτο και κάποιοι βολεμένοι συνδικαλιστές που είχαν μάθει να συνδιοικούν στη ρεμούλα δεν μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις παρά μόνο σε μπαλκόνια ενώ όταν κηρύσσουν απεργίες συμμετέχει μόνο ένα 4-5%».

«Είναι μια ευχάριστη ημέρα»


Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος,  τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη αυτή διότι είναι σημαντικό το αγαθό της υγείας και σημαντική η ευθύνη του υπουργείου. 

Στην έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι πρόκειται για μια ευχάριστη ήμερα και υπενθύμισε οτι έχουν υποδεχθεί τον κ. Τσίπρα και τον Απρίλιο του 2015 όταν μόλις είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα