Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα για την Αγία Σοφία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του  τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, τονίζοντας, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία όπως η Αγία Σοφία και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Ευνοούμε την ένταξη των γειτόνων μας στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Βαλκάνια, όμως, αυτή η προοπτική έχει ορισμένες προϋποθέσεις, που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει».

Ειδικότερα τόνισε ότι θα πρέπει: Πρώτον, να σέβονται απαραιτήτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Δεύτερον, να σέβονται το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πάλι στο σύνολό του. Και επίσης πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην Ιστορία και στον ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

«Ο σεβασμός της Ιστορίας και του Πολιτισμού αποτελεί αμάχητο κριτήριο ως προς την θέληση του καθενός για φιλία και καλή γειτονία. Αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία και προς τον Πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και καλή γειτονία. Ιδίως, μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα, τα οποία προσβάλουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως αυτά που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό. Αυτά δείχνουν, από χώρες στις οποίες η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή. Και η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή προς όλους, αλλά εξίσου πρέπει να τονίσω ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της Ιστορίας, καθώς και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Ράντεφ για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και παρατήρησε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Βουλγαρίας στη χώρα μας υπό τη νέα του ιδιότητα, καταδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η γείτονα στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ανταποκρίνεται στα κριτήρια και θα ήταν καλύτερα, ακόμα και για ολόκληρη την ΕΕ, αυτή η ένταξη να ολοκληρωθεί.

ΒΙΝΤΕΟ - Προκαλεί η Τουρκία με την Αγιά Σοφιά

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα