Τσίπρας: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία. Bίντεο

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Στην εκδήλωση της "Προοδευτικής Συμμαχίας" του ΕΚ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, απόψε, 19:30 ώρα Ελλάδας, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν και η Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος) της Ομάδας των Πρασίνων, ο Πολ Μανιέτ (σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλλονίας) και ο Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία). Επιπλέον, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς).

Με αφορμή και τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ανοίγουν μια συζήτηση σχετικά με «το σενάριο που λείπει» και που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Brussels 44 Center θα δώσει την ευκαιρία σε εξέχοντες Ευρωπαίους αριστερούς και προοδευτικούς πολιτικούς, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για ένα σχέδιο προοδευτικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό

Για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενημέρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση, έγινε συζήτηση και αξιολόγηση επί του εγγράφου που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε ο συντονισμός ενόψει των επαφών που θα έχουν και οι δύο ηγέτες σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και για την συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου απόψε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα