Καρφιά Γιλντιρίμ: Κι εσείς κάνετε παραβιάσεις! Η απάντηση Τσίπρα

Oι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μαξίμου. Τι λένε για τους "8" και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και για το Κυπριακό.

Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, κάτι που και οι δύο απεύχονται είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προλαμβάνουν και όχι να καταστέλλουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό . Στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις», ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων (στο Αιγαίο} πρέπει να είναι αμοιβαία».

«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε και στην συνεργασία των δυο χωρών αφήνοντας αιχμές για την επιθετική στάση της Τουρκίας λέγοντας: «Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας: «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία».

Παίρνοντας τον λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που απευθύνθηκε και στους δυο πρωθυπουργούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία. σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο

Τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξιμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, στις εξελίξεις στην περιοχή αλλα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ευρύτερα», ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η τελευταία συνάντηση που είχαμε σε διακυβερνητικό επίπεδο στην Τουρκία έχει ανοίξει μια θετική αντζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, και πρέπει να οικοδομήσουμε την συνεργασία και την εμπιστοσύνη των δύο χωρών. Είναι η πεποίθησή μας πως οι σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης είναι το μέλλον των σχέσεων μας

Υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όσο δύσκολες στιγμές και αν περάσαμε ποτέ κανένας γείτονας ποτέ δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τον άλλον. Η καλή γειτονία χρειάζεται  να δουλεύουμε μαζί. Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοικτά ζητήματα για δεκαετίες.

Προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίσουμε με θετικό τρόπο τις δυνατότητες και τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με θετική διάθεση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας προς όφελος των λαών μας» σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, για την υποδοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή στο Μαξίμου από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είμαστε γείτονες, ο γείτονας χρειάζεται ακόμα και την στάχτη του γείτονα, εξαρτιόμαστε στα πάντα ο ένα από τον άλλον. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει πως μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα.  Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, έχουμε θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική και να προχωρήσουμε σε μια επίλυση των ζητημάτων» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

« Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλαδα, έχουμε και εμείς προβλήματα, ήδη στα νότια σύνορά μας στη Συρία υπάρχει εδώ και χρόνια υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος και πιστεύω πως με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά»

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τις οποίες πιστεύω πως στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διαλόγου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε.

Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δυο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε ένα πολύ θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων και να βρούμε την λύση που χρειάζεται.Θεωρώ πως δεν πρέπει να μας εμποδίζουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων για να τα επιλύσουμε. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διημέρων σχέσεων τόσο σε εμπορικό όσο και ανθρώπινο επίπεδο» σημείωσε ο Γιλντιριμ

Οι δυο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα γίνει αργότερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: