Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Την Πέμπτη η ταφή του δίπλα στη Μαρίκα του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 15:00 στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή του θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα στα Χανιά, τον τόπο της καταγωγής του.

Στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουνίου, η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που απεβίωσε σήμερα λίγο μετά τις 1 τα μεσάνυχτα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη σύζυγο του που απεβίωσε πριν από πέντε χρόνια.

Η οικογένεια Μητσοτάκη διαθέτει οικογενειακό τάφο στο Α Δ Νεκροταφείο, πλην όμως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαμόρφωσε τον χώρο στον Αργουλιδέ κάπου το 2010 για τον ίδιο και την γυναίκα του.

 

Δημόσια δαπάνη και τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού θα γίνει η κηδεία

Με δημόσια δαπάνη και τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού θα γίνει η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έφυγε τα ξημερώματα σε ηλικία 99 ετών.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2017, η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:

Κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό.

Θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των Δημοσίων Καταστημάτων της Χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918.

Σε ηλικία 28 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1946 και επανεξελέγη με τη σημαία του ίδιου κόμματος από το 1950 έως το 1958. Το 1951 έγινε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου (1 Φεβρουαρίου – 27 Οκτωβρίου), ενώ εκτελούσε και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και Δημοσίων Έργων (12 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου). Μετά τη νίκη του Ελληνικού Συναγερμού του Αλεξάνδρου Παπάγου το 1952, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους και μαχητικότερους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Τον επόμενο χρόνο (6 Ιουνίου 1953) νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 – 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 κατέβηκε ως ανεξάρτητος στο Νομό Χανίων και δεν εξελέγη, παρά τον σημαντικό αριθμό ψήφων που έλαβε, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με την Μαρίκα

Λένε πως πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα, βρίσκεται μία δυναμική γυναίκα και αυτή στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η Μαρίκα.

Η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και έχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένες σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.

Πως γνωρίστηκαν

Γνωρίστηκαν τυχαία, μέσα στο κεντρικό ασανσέρ του ΝΙΜΙΤΣ, όπου η Μαρίκα Γιαννούκου τότε είχε λογομαχήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επειδή δεν άφηνε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα.

Επισήμως συστήθηκαν από το Παύλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν Κρητικός και συνεργάτης του Σοφοκλή Βενιζέλου και από τότε ξεκίνησαν οι κοινές συναντήσεις και εξόδοι.

Η Μαρίκα προέρχονταν από μία αστική εύπορη οικογένεια εμποροβιομηχάνων, ενώ σύμφωνα με τον τύπο της εποχή η ίδια ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας και πολύ πρόσχαρη, σε αντίθεση με τον σεμνό και ήπιο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Οι δυο τους ορκίστηκαν πως θα μείνουν για πάντα μαζί το 1952 μετά από ένα ρομαντικό τριήμερο στην Μύκονο, ενώ το ‘53 η σχέση τους δοκιμάστηκε όταν η οικογένεια της Μαρίκας δεν ήθελε για γαμπρό της έναν μεσοαστό δικηγόρο από την Κρήτη (που είχε διατελέσει όμως Υπουργός).

Το επίμονο φλερτ του κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Ο γάμος

Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα.

Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα ...νεροπίλαφα!»

Δυναμική παρουσία

Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, εκείνη υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε μαζί με στελέχη του κόμματος το ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα γυναικών το οποίο πρωτοστάτησε στις εκλογικές μάχες του 19895, του 1989 και του 1990.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) πολλά ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκριναν ότι ασκούσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι επιτρεπόταν σε μία σύζυγο πολιτικού ηγέτη.

Όσοι τους γνώρισαν ήξεραν πως για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν η Μαρίκα ήταν ζωή τους, ο άνθρωπος του. Μαζί μεγάλωσαν τα παιδιά τους Ντόρα, Αλέξανδρο, Κατερίνα και Κυριάκο, μαζί πέρασαν όλες τις δυσκολίες, τις λύπες, τις χαρές, τις εκπλήξεις, αλλά και τα προβλήματα υγείας.

Τραγική σύμπτωση

Ήταν επίσης Μάιος του 2012 όταν έφυγε η Μαρίκα, καταβεβλημένη από το χρόνιο πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρούσε...Μάιο «έφυγε» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν.

Τα 5 αυτά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είχε ξεχάσει ποτέ την γυναίκα της ζωής του, ανεβάζοντας ακόμη και φωτογραφίες στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δείχνοντας πόσο πολύ του λείπει.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

με πληροφορίες από flashnews, etypos, iefimerida

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα