Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του» σημειώνει.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει με συλλυπητήρια δήλωσή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την «τελευταία μεγάλη προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας»

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό, συγκίνηση, τιμή , αναγνώριση και αγάπη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την τελευταία μεγάλη αυτή προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Μια ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση , ρεαλισμός ,πατριωτική ευθύνη , ενορατικότητα και πολιτική τόλμη και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

«Στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη του και βαθιά αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στην πολιτική μου διαδρομή και στη διαμόρφωση των αρχών της και μοιράζομαι τα ανθρώπινα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτόν τον αποχωρισμό με τον Κυριάκο, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τις οικογένειες τους. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών», καταλήγει ο Έλληνας Επίτροπος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια.

Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».

Ο Βασίλης Κικίλιας για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

«Εκπροσωπώντας σύσσωμη την οικογένεια της ΝΔ θέλω να αποτισω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη, πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό της χώρας τον Κ. Μητσοτάκη» είπε, μιλώντας στον Αντ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

«Έναν πολιτικό που ήταν μπροστά από την εποχή του, που είπε πράγματα που ενδεχομένως τότε να ήταν και αντιδημοφιλή και που πρόλαβε εν ζωή να γευτεί την δικαίωση των πολιτικών του. Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΝΔ και για τη χώρα» τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Εμείς χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι οριζόντια η ελληνική κοινωνία και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικοί με σθένος και παράστημα, που είπαν μεγάλες αλήθειες σε εποχές που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στο τέλος, στο κλείσιμο της μεταπολίτευσης, δικαιώνονται για τις πολιτικές τους».

Τζανακόπουλος:  Λυπηρό γεγονός ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Λυπηρό γεγονός χαρακτηρίζει τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

"Ο θάνατος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα λυπηρό γεγονός. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους του" αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Βασίλης Λεβέντης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Τη θλίψη του για την απώλεια «του παλαίμαχου της πολιτικής» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Μία πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης .

Ο Κώστας Καραμανλής αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ και τη Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του.

Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Κώστας Μπακογιάννης: Αποχαιρετάει τον παππού του με ένα ποίημα

Με ένα ποίημα που, όπως λέει, θα μπορούσε να έχει γραφτεί για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από τον Ράντυαρντ Κίπλινγκ, ο Κώστας Μπακογιάννης αποχαιρετάει τον παππού του που έφυγε τα ξημερώματα σε ηλικία 99 ετών.

Λες και γράφτηκε για σένα παππού...

ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ...

Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι

τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν,

στον εαυτό σου αν μπορείς να 'χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν

μα κι αδιάφορος να 'σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες,

αν μπορείς να υπομένεις χωρίς ν' αποστάσεις ποτέ καρτερώντας,

ή μπλεγμένος με ψεύτες, μακριά να σταθείς, αν μπορείς απ' το ψέμα

κι αν γενείς μισητός, να μη δείξεις στρατί στο δικό σου το μίσος,

κι ούτε τόσο καλός να φανείς κι ούτε τόσο σοφά να μιλήσεις,

 

αν μπορείς να ονειρεύεσαι δίχως να γίνεις του ονείρου σου σκλάβος,

αν μπορείς να στοχάζεσαι δίχως τη σκέψη να κάνεις σκοπό σου,

αν μπορείς την λαμπρήν ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα,

να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο στους δυο κατεργάρηδες τούτους,

αν μπορείς να υποφέρεις ν' ακούς την αλήθεια που ο ίδιος σου είπες,

στρεβλωμένη από αχρείους, να γενεί μια παγίδα για ηλίθιους ανθρώπους,

ή αν τα όσα η ζωή σού έχει δώσει αντικρίσεις συντρίμμια μπροστά σου,

κι αφού σκύψεις, ν' αρχίσεις ξανά να τα χτίζεις με σκάρτα εργαλεία,

 

αν μπορείς να σωριάσεις μαζί τ' αγαθά και τα κέρδη σου όλα,

κι αν τολμήσεις με μια σου ζαριά όλα για όλα να παίξεις

και να χάσεις τα πάντα και πάλι απ' την πρώτη σου αρχή να κινήσεις,

και να μην ψιθυρίσεις ποτές ούτε λέξη για τα όσα έχεις χάσει,

κι αν μπορείς ν' αναγκάσεις με βία, την καρδιά σου, τα νεύρα, το νου σου,

να δουλέψουν για σέναν ακόμα κι αφού τσακιστούνε στο μόχθο,

και ν' αντέξεις σ' αυτό σταθερά όταν τίποτε εντός σου δεν θα 'χεις

άλλο εξόν απ' τη θέληση που όρθια θα κράζει σε τούτα «Κρατάτε»,

αν μπορείς να μιλάς με τα πλήθη κι ακέριος στο ήθος να μένεις,

ή αν βρεθείς με ρηγάδες χωρίς τα μυαλά σου να πάρουν αέρα,

κι αν ποτέ, ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί να σε κάνουν μπορούν να πονέσεις,

τον καθένα αν ζυγιάζεις σωστά και κανέναν πιο πρόσβαρα απ' άλλον,

αν μπορείς να γεμίζεις το αμείλιχτο ένα λεφτό της κάθε ώρας

στην αξία των εξήντα μοιραίων δευτερόλεφτων της διαδρομής του,

τότε θα 'ναι όλη η Γη σα δικιά σου, ως και κάθε που υπάρχει σε τούτη,

και —περισσότερο ακόμα— θε να 'σαι ένας άνθρωπος πλέριος, παιδί μου.

Ράντυαρντ Κίπλινγκ

μτφρ. Άγγελος Δόξας

Το αντίο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πατέρα του

Με ένα λιτό μήνυμα στο Facebook αποχαιρέτησε τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Σε ευχαριστώ για όλα", έγραψε και μοιράστηκε μία κοινή τους φωτογραφία από την παιδική ηλικία του ίδιου.

 


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα