Τσίπρας - Μητσοτάκης: Μπηχτές και ένταση. Απίστευτοι διάλογοι

Διαπίστωσα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έρθει με έτοιμη δευτερολογία. Είχε χαρτιά μπροστά του. Θα απαντήσω στην αγωνία του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή. Ούτε κοινωνική, ούτε πολιτική. Δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός. Ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες. Δεν το είχα βάσανο και καημό. Η διαφορά με εμάς που δίνουμε μάχη και μέσα και έξω από την χώρα, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν για την ιδεολογία τους με αυτούς που αισθάνονται την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας.

Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά; Να κάνει κριτική που μέχρι το 1980 δεν είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες; Ή να κάνουμε αυτοκριτική που καταστρέψαμε τη χώρα σε δύο χρόνια; Μιλάτε για το κράτος που δήθεν εμείς υπερασπιστήκαμε. Εμείς κάναμε τις στρατιές των διορισμών; Που έμπαιναν μέσα δείχνοντας το κομματικό τους βιβλιάριο.


Μητσοτάκης: Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία!

Έχουμε κάνει πολλές φορές αυτοκριτική για τα στραβά της μεταπολίτευσης. Στη χρεοκοπία φτάσαμε ως ένα βαθμό γιατί αυξήθηκαν δυσανάλογα οι δαπάνες του κράτους. Δεν σας θυμάμαι όμως να φωνάζετετ για μικρότερο κράτος. Μια ζωή πλειοδοτούσατε στον λαϊκισμό. Εσείς έχετε κάνει αυτοκριτική. Ένα συγγνώμη έχετε πει; Έχετε τολμήσει; Δεν είστε αθώοι του αίματος. Συνένοχοι είστε.
Μιλήσατε για μένα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Με χαρακτηρίσατε πορφυρογέννητο... Την τελευταία φορά, με είχατε χαρακτηρίσει τζάμπα μάγκα. "Τζάμπα μάγκας" είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει πως είχε αυταπάτες. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρώπη, μέχρι να βάλει πλάτη η αντιπολίτευση.
Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που κοροϊδεύει ότι δήθεν δίνει 13η σύνταξη και στο εξωτερικό ζητά συγγνώμη και λέει πως δεν θα το ξανακάνει. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει φέρνει απλή αναλογική.


Μητσοτάκης: 61 λεπτά μιλήσατε μόνο για αντίμετρα! Που πήγε το αφορολόγητο;

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι αφιερώσατε 15 λεπτά της ομιλίας σας για την στρατηγική της ΝΔ. Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές του 2019, θα σας έλεγα να μας δείξετε τις δικές σας ομιλίες δυο χρόνια πριν.
Θεωρώ ότι η συνέπεια στην πολιτική είναι καλό πράγμα. Εσείς έχετε μεγάλη δυσκολία να εξηγήσετε πως γίνατε από αυτόν που έσκιζε μνημόνια σε αυτόν που τα φέρνει. Είναι ή δεν είναι τέταρτο μνημόνιο;
Είναι γιατί συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν είναι στο προηγούμενο μνημόνιο και δεσμεύει τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Αυτό λέγεται τέταρτο μνημόνιο. Τα έχετε μπλέξει λίγο. Το μεσοπρόθεσμο προδιαγράφει στόχους.
Γιατί δεν καταθέσατε μεσοπρόθεσμο και καταθέτετε τώρα που λήγει το 2021. Δεσμεύετε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Για τα μέτρα, θα μας πείτε τίποτα; Για το αφορολόγητο; Για την περικοπή συντάξεων; Μιλήσατε 61 λεπτά, χωρίς να τα αναφέρετε. Μόνο αντίμετρα υπάρχουν;
Μας είπατε για το ζήτημα του χρέους. Ότι αν δεν πάρετε την ρύθμιση, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Υπάρχει στις 1000 σελίδες; Προβλέπεται;
Παγιδεύεστε. Είπα με μεγάλη σαφήνεια για το ζήτημα του χρέους. Κακώς οι πιστωτές δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτά είπα στον Σόιμπλε, αυτά λέω κι εγώ. Θα περίμενα να μην επαναλάβετε αυτά που λέτε συνήθως για καταστροφικό PSI, γιατί διαβάζω στη σελίδα 233 του μνημονίου, ότι παραδέχεστε επί λέξη ότι "τα τελευταία χρόνια η σύνθεση και η δομή του χρέους, βελτιώθηκαν". Αυτό είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του 2012. Αυτά που λοιδωρούσατε και τώρα δέχεστε πως ήταν ωφέλιμα.
Μιας και μιλάτε για ΔΝΤ. Έχω δυο εκθέσεις βιωσιμότητας του 2014 και 2016. Η πρώτη εκτιμούσε ότι το χρέος θα έμπαινε σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης. Η άλλη εκτιμά ότι το 2060 το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 200%. Τι μεσολάβησε; Εσείς και ο κ. Καμμένος.
Υπόσχεστε ότι θα φέρετε συμφωνία που θα μειώσει το χρέος, στο επίπεδο που θα ήταν αν δεν είχατε γίνει πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια.

Τον λόγο έχει πάρει εκ νέου ο Κ. Μητσοτάκης



Τσίπρας: Θα τα καταφέρουμε!

Ο δικός μας στρατηγικός στόχος αλλά και καθήκον, πατριωτικό, δημοκρατικό, αριστερό είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια, να την στήσουμε στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις.
Μετά να δουλέψουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου. Αυτή η προοπτική για πρώτη γορά έρχεται κοντά. Πέρα και έξω από τον παραδοσιακό πελατειασμό. Είναι εξαιρετικά σημαντική προοπτική. Γι αυτό ζητήσαμε την εντολή τον Σεπτέμβρη του 2015, λέγοντάς του την αλήθεια, και δεν αξιοποιήσαμε την εντολή που είχαμε.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε και θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Ο λαός παρά τις δυσκολίες ξέρει ένα πράγμα. Ξέρει ποιοι είμαστε και τι σκοπό έχουμε. Δεν είμαστε αλάνθαστοι αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε παιδιά της διαπλοκής.

Είναι γι αυτό τον λόγο που παρά τις απογοητεύσεις, γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε. Εμείς στο τέλος δεν θα τον διαψεύσουμε. Θα τα καταφέρουμε.



Τσίπρας: Μπαίνουμε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης

Εισερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις. Μπορεί να σας απογοητεύει. Αυτό επιβεβαιώνεται ήδη στην αγορά. Το ξέρετε καλά. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων είναι στη χαμηλότερη τιμή από την έναρξη της κρίσης. Τις αγορές χρήματος ακολουθούν και οι προτάσεις για παραγωγικές επενδύσεις. Κολοσσοί δήλωσαν την διάθεσή τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις.

Δώσαμε μεγάλη μάχη για τα εργασιακά και τα αντίμετρα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά όσο εσείς φωνάζατε "κλείστε, όπως - όπως". Είναι κρίσιμο πράγμα η διαχείριση της ανάκαμψης να γίνει με αναδιανεμητικό πρόσημο. Για να μην συντριβεί η κοινωνία. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το δικό μας πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ανάκτηση της εργασίας.
Μπαίνουμε σε νέο πεδίο. Απαιτεί πολιτικό σχέδιο, τόλμη και συγκρούσεις. Έχει τους εξής άξονες:
Στηρίζεται σε επενδύσεις
Στην έρευνα
Στην κοινωνική οικονομία
Στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
Στις μεγάλες δημοκρατικές θεσμικές τομές
Τέλος, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους



Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή τα αντίμετρα

Τα αντίμετρα είναι στρατηγική επιλογή που θα αποτελέσει την βάση για το κοινωνικό κράτος. Να το κάνουμε αυτό πέρα και κόντρα στις δικές σας επιλογές του παρελθόντος. Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό προνοίας στα 780 εκατομμύρια ευρώ, φέτος ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το 2019 θα είναι 2,7 δισ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι η ελάχιστη μεταβολή του προνοιακού προϋπολογισμού θα φτάσει στο 245%. Να γιατί όσο κι αν έχετε προστασία από media και διαπλοκή δεν είναι εύκολο...
Για χιλιάδες συμπολίτες τα αντίμετρα είναι σημαντική ενίσχυση και ανακούφιση, για στρώματα που δεν τα φάγανε μαζί σας, τότε που υπήρχαν λεφτά και τα τρώγατε σε μίζες και θαλασσοδάνεια. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.


Τσίπρας: Μιλάτε και εσείς για τέταρτο μνημόνιο;

Τολμάτε και μιλάτε εσείς για τέταρτο μνημόνιο. Μας λέτε τώρα ότι θα διαπραγματευόσασταν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Που πήρατε το χρέος 120% του ΑΕΠ και το εκτινάξατε στο 180% αφού κάνατε και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία. Που πήρατε την ανεργία στο 11% και την πήγατε στο 27%. Μιλάτε για διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που διπλασιάσατε τα κόκκινα δάνεια. Και ενώ το κάνατε ήσασταν έτοιμοι να προκαλέσετε μεγαλύτερο χάος. Δεν ενδιαφερθήκατε για τα νοικοκυριά, ούτε για το τραπεζικό σύστημα.

Μόνο θέλατε να ταΐζετε τις τράπεζες.


2 Τσίπρας: Αν δεν αρχίσουν τα οριστικά μέτρα για το χρέος, τα μέτρα που ψηφίζουμε θα αποσυρθούν!

Η συμφωνία είναι ισορροπημένη και κλείνει την αξιολόγηση ανοίγοντας το ζήτημα του χρέους. Τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Δεν είναι επιλογή μας. Αν έχουμε τη θετική εξέλιξη με τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν όμως δεν την έχουμε τότε το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Αν δεν πάρει μέρος, τότε έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρουμε αυτά τα μέτρα. Άρα τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσουν να εφαρμόζονται οριστικά μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, αλλιώς τα μέτρα θα αποσυρθούν. Το γνωρίζει αυτό ο λαός, το γνωρίζει και η βουλή.



Τσίπρας: Πέρα από ψεύτες είστε και κουτοπόνηροι

Από την πρώτη στιγμή που είχαμε συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία μιλά για τέταρτο μνημόνιο. Λέγατε "έρχεται τέταρτο μνημόνιο, πέφτει η κυβέρνηση, έρχεται ο κόφτης". Επειδή πέρα από ψεύτες είστε και κουτοπόνηροι, ξεχάσατε τι λέγατε ένα χρόνο πριν. Το τέταρτο μνημόνιο το φέραμε τον Μάιο του 2016, τότε που ανακάλυπτε ο κ. Μητσοτάκης ότι το είχε διαβάσει κιόλας.
Αν μετρούσαμε για Μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που φέρατε θα ήμασταν στο 40ο και θα κρατούσαμε και 10 καβάτζα.



Τσίπρας: Ψεύδεται συνειδητά ο Μητσοτάκης

Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα είναι αέρας. Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται συνειδητά, γιατί δεν μπορεί να μην ξέρει να διαβάσει, ούτε να μην ξέρει μαθηματικά.
Κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε γιατί το αποτέλεσμα του 2016 σε πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,2%. Που τώρα μας λέτε "κακώς το βγάλατε".
Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα της προπαγάνδας μας, αλλάζουμε την πραγματικότητα. Αέρας κοπανιστός είναι τα λόγια και τα επιχειρήματά σας.


Τσίπρας προς ΝΔ: Είστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα

Αυτή η αντιπολίτευση του "ό,τι λάχει" δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς. Ή τα έχετε χάσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ή βρίσκεστε σε πανικό. Ο φόβος τώρα αλλάζει στρατόπεδο. Τώρα που τελειώνει το παραμύθι της παρένθεσης.
Φαίνεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα. Δυο χρόνια τώρα επενδύετε στην αριστερή παρένθεση. Αλλά η μόνη παρένθεση που θα κλείσει είναι αυτή των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε γιατί κάποιοι την οδήγησαν σε στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Γιατί δεν άφησαν καμία υποδομή να μας προστατεύει στα χρόνια της κρίσης. Γιατί το υπερπλεόνασμα το έκαναν μίζες. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις στις εξεταστικές επιτροπές αλλά και στα δικαστήρια.



Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Δεν θα έλυνες κουίζ δημοτικού

Μια απίστευτη ατάκα, απηύθυνε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποτιμώντας εμφανέστατα τη νοημοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε: "Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο "Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;". Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκαστε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη."

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά της ΝΔ

Μην βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι.
Είναι στρατηγικό σας πρόβλημα ότι οδεύουμε προς συνολική συμφωνία και να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Ρωτήστε ένα πολίτη. Και πείτε του: Τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα; Έχει θετική πρόταση; Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει. Γιατί όσο μιλάτε το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνεται σε μια αρνητική κριτική.

Μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση γιατί δήθεν είχαμε αριστερές ιδεοληψίες. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες και την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής, μας λέγατε για ιδεοληψίες.


Τσίπρας: Ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι καταψηφίσατε τα αντίμετρα

Τον Μάη του 2019, θα έχετε κλείσει 3,5 χρόνια αρχηγός κόμματος που ζητά εκλογές. Που θα προβλέπει συνεχώς κόφτες και αποτυχίες, αλλά δεν θα επαληθεύεστε. Είναι αυτό σοβαρή στρατηγική; Είχατε μια ευκαιρία μεγάλη για την παράταξή σας να αλλάξετε αφήγημα και την πετάτε.
Λέτε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα spots για τις Ευρωεκλογές, για να θυμάται ο λαός τι λέγατε.
Γιατί τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, αλλά θα διανύουμε ήδη ένα χρόνο εκτός μνημονίων, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και μάλιστα στην ώρα του. Θα έχουμε και πέντε μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς θα καταψηφίσετε στην ονομαστική, ένα προς ένα.
Αέρας κοπανιστός που θα ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες, δεν θα ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε. Πως θα πάτε στις Ευρωεκλογές του 2019; Με ποιο αφήγημα και ποια αξιοπιστία; Θα ήταν ευτύχημα η χώρα να έχει αντιπολίτευση που να αλλάξει αυτή την ώρα αφήγημα. Ίσως ήταν χρήσιμη η συνεισφορά μιας σοβαρής αντιπολίτευσης.



Τσίπρας προς Μητσοτάκης: Είστε δυνατός αντίπαλος, αλλά αυτοεγκλωβισμένος!

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση.
Και δεν έφερε και τίποτα καινούριο από τα επιχειρήματα που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν τα αναπαράγει μόνη αυτή. Η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία αναπαράγεται ξανά και ξανά. Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη σκέφτηκα ότι δεν αρκεί να έχεις υπεροπλία στα ΜΜΕ, να έχεις όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλους τους δημοσκόπους, καλοπληρωμένα τρολς του διαδικτύου. Δεν αρκεί γιατί στο τέλος πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό και ψυχή και πάνω απ' όλα με την πραγματικότητα, τις προσδοκίες των ανθρώπων.
Κάνετε την προσπάθεια να πείσετε αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρατε. Θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι δεν τα καταφέρνετε γιατί δεν το έχετε. Δεν είναι αυτό. Εγώ σας θεωρώ ισχυρό αντίπαλο. Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε αδιέξοδη στρατηγική ψευδοπροφήτη που προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδευται.
Όταν δεν έρχεται η καταστροφή απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει. Έχει και ημερομηνία λήξης αυτή η στρατηγική. Αρχικά προσελκύετε το ενδιαφέρον του ακρωατηρίου, αλλά μετά κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα