Θύελλα αντιδράσεων από την επίθεση Κασιδιάρη σε Δένδια. Αποφασίζει η Ολομέλεια για την ΧΑ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος χειροδίκησε εις βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια.

Όλα συνέβησαν όταν κατά την τοποθέτηση του Ηλία Κασιδιάρη, ο Νίκος Δένδιας, πέρασε από μπροστά του, προκειμένου να βγει έξω από την αίθουσα.

Τότε, ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε τον Νίκο Δένδια, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ανοίκειες εκφράσεις σε βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε πανδαιμόνιο και τελικά επενέβη η φρουρά και οδήγησε εκτός τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της Βουλής ακούγονται φωνές, ενώ πλήθος βουλευτών, από όλες τις παρατάξεις, έσπευσαν στο σημείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν άλλοι βουλευτές αλλά και από τα πλάνα που έχουν καταγράψει οι κάμερες της Βουλής  φαίνεται από την πτέρυγα των βουλευτών της Χ.Α. να εκσφενδονίζονται πλαστικά μπουκάλια με νερό, ενώ τη στιγμή που αποχωρούσε από την αίθουσα ο Ηλίας Κασιδιάρης υπάρχει βίντεο που ακούγεται να λέει "καλά την άρπαξε" ενώ βρίζει χυδαία.

Λίγη ώρα αργότερα ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός συνέχισε την προκλητική στάση. Μετά την αποβολή του Ηλία Κασιδιάρη πήρε το λόγο και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της ΧΑ και ο ίδιος ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί θα τρέχατε ακόμα από τις πόρτες".

Δένδιας: Το αδίκημά μου ήταν ότι πέρασα μπροστά από τον Κασιδιάρη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζήτησε τον λόγο, είπε ότι δεν προξένησε κανένα επεισόδιο, αλλά το αδίκημά του ήταν να περάσει μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η ΚΟ της ΧΑ είπε ότι έχει το δικαίωμα της χειροδικίας, ανέφερε, επίσης, ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη, ώστε να επιτρέπει στο πολίτευμα αυτό να λειτουργεί. «Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», σημείωσε.

Ν. Βούτσης: Η ΚΟ της ΧΑ δεν θα συμμετάσχει στις Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο

Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι' αυτήν τη συμπεριφορά.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Σφοδρές αντιδράσεις

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές» είπε ο Νίκος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήσαμε αυτό που δεν είχαμε ζήσει ως τώρα από μια απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Δένδιας χωρίς να υπάρχει πρόθεση εντάσεως» είπε ο Μάκης Βορίδης και ζήτησε να διαταχθεί η αποβολή του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία, διότι «όλοι συνέπραξαν και ασχημόνησαν». «Το μήνυμα πρέπει να είναι, το κοινοβούλιο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του» είπε.

Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο Σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το Σώμα, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα. Το ΚΚΕ καταδικάζει τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Ήταν ακραία η πράξη του κ. Κασιδιάρη, να είναι δραστική η απόφαση της Βουλής, ανέφερε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.

Για φασιστικές αντιδημοκρατικές συμπεριφορές έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, καταδικάζοντας τόσο τη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής .

«Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η βουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη», τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων καλώντας το προεδρείο της Ολομέλειας να αναλάβει τις ευθύνες του και «να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, μίλησε για «εικόνες ντροπής» και χαρακτήρισε «λεκέ, του Κοινοβουλίου», τη χειροδικία του Ηλία Κασιδιάρη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια. «Εδώ μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι για φασιστικά καθεστώτα. Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που έχουν μυαλό να απομονώσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για Κασιδιάρη και ΚΟ της Χρυσής Αυγής

Η Ολομέλεια θα έχει τον τελικό λόγο για τα μέτρα που θα επιβληθούν στον Ηλία Κασιδιάρη και ενδεχομένως και στα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση αποβολής του Ηλία Κασιδιάρη και των άλλων μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής αφορά, σε αυτή τη φάση, τις συνεδριάσεις των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο (χθες και σήμερα). Η απόφαση αφορά επίσης την περικοπή του ενός δεύτερου της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης του Ηλία Κασιδιάρη και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Το θέμα που ανέκυψε με τη Χρυσή Αυγή θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της Τρίτης και ενδεχομένως να υπάρξει κάποια εισήγηση προς την Ολομέλεια.

Έτσι, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη θα ληφθεί απόφαση αν θα αποβληθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι άλλοι βουλευτές της ΧΑ από τις συνεδριάσεις επί του νομοσχεδίου. Επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο η απόφαση αποβολής από την Ολομέλεια να αφορά μόνον τον κ. Κασιδιάρη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα θεωρηθεί απών και δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα