Τσίπρας: Επέκταση του ολοήμερου σε όλα τα σχολεία. Όλες οι αλλαγές στην εκπαίδευση

Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι:

- Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου

- Η αναβάθμιση του Λυκείου

- Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου

Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που επισκέπτεται το υπ. Παιδείας.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και όπως είπε οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 ετών και άνω στη χώρα που θα μένει εκτός προσχολικής εκπαίδευσης και από τον Σεπτέμβρη εντάσσονται στα ολοήμερα 830 μονάδες, 10.000 μαθητές από μονοθέσια, 2θέσια, 3θέσια σχολεία». Πρόσθεσε ότι στόχος πλέον είναι να μην υπερβαίνουν τους 22 οι μαθητές σε κάθε τάξη. Είπε ακόμα ότι επεκτείνεται το δίκτυο των σχολικών βιβλιοθηκών και πως «Η μεγαλύτερη αλλαγή που επιδιώκουμε στη β'βάθμια είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Η μαθησιακή διαδικασία να γίνεται στο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια».

Για τα ειδικά σχολεία ο πρωθυπουργός είπε: «Φέτος ανοίξαμε 23 νέα ειδικά σχολεία. Θα ανοίξουν άλλα 11 τη νέα χρονιά. Τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα. Θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία. Στόχος να συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο με 3.000 μαθητές το πρόγραμμα μαθητείας και επιδοτούμενης εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι σχεδιάζεται αναβάθμιση των 2 τελευταίων τάξεων λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Αυτό σημαίνει λιγότερα μαθήματα, με περισσότερες ώρες και έμφαση στην σχολική ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στην γ'βάθμια εκπαίδευση λύνουμε ένα σημαντικό θέμα: αναγνωρίζουμε τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία μάστερ. Προχωράμε και σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα δημιουργηθούν δομές που θα δίνουν διπλώματα επαγγελματικών προσόντων σε τελειόφοιτους επαγγελματικών λυκείων. Σύντομα φέρνουμε νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα δωρεάν μεταπτυχιακών σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες». Για την συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά και την ίδρυση πανεπιστημίου είπε ότι πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το ν/σ για την εκπαίδευση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. «Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Θα πιάσουμε τον στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία ουσιαστική διευθέτηση του χρέους»

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μία ουσιαστική διευθέτηση του χρέους και η διευθέτηση, πλέον, αφορά τη ρητή υποχρέωση των εταίρων μας, διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο και η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «στοχοπροσηλωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας στις 22 Μαϊου και υπογράμμισε: «Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μία πραγματικότητα»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα