Αχτσιόγλου: Τι αλλάζει με τις εισφορές από το 2018

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που αποκάλυψε η εφημερίδα "Ειδήσεις" επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα επιφέρει καμία επιβάρυνση για όλους τους ασφαλισμένους.

«Για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Οποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί θα αφαιρούνται από το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι νέοι φόροι και οι νέες εισφορές η κα Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν επιπλέον φόρους και εισφορές: «Οποιαδήποτε παραμετρική αλλαγή, αυτή ακόμα δεν έχει καθοριστεί πλήρως, το 2018, θα συνοδευτεί με την αντίστοιχη έκπτωση 15% η οποία θα διατηρήσει τις εισφορές στα ίδια επίπεδα».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο συνταξιοδοτικό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις θα είναι τελευταίες.

«Σε σχέση με το ασφαλιστικό νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη. Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με λεηλατημένα αποθεματικά, πλήρως ανορθολογικό από την άποψη των ρυθμίσεων, άπειρες πελατειακές ρυθμίσεις. Ενα σύστημα που είχε κάνει και την εισφοροδιαφυγή συστατικό του κομμάτι, την ήξερε, τη μέτραγε και την άφηνε εκεί που ήταν. Ταυτόχρονα είχαμε και μία αγορά εργασίας τελείως απορρυθμισμένη, με την ανεργία στο 27%, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία να βασιλεύει. Εμείς το ζήτημα το εξετάζουμε και δουλεύουμε στοχευμένα στους δύο άξονες: αγορά εργασίας και ασφαλιστικό. Πρέπει να διορθωθούν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου: «Το ασφαλιστικό σύστημα με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα έσοδα που σημειώνει ο ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο που έχω τα σαφή στοιχεία δείχνει ότι οι χρηματοροές στο πλαίσιο των εισφορών είναι κανονικές και μάλιστα πηγαίνουν καλύτερα από τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη, με βάση τις προβολές που έχουμε μέχρι το 2030, επομένως σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί καμία άλλη παρέμβαση. Να τονίσω ότι και η παρέμβαση η συγκεκριμένη ύψους 1% ήταν στο πλαίσιο της απαίτησης των δανειστών, η οποία ήταν αναγκαία, η συμφωνία αυτή προκειμένου να πάρουμε και τα θέματα για το χρέος».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ